Створення до грудня окружних прокуратур та проблеми з фінансуванням: генпрокурор відзвітувала про хід реформи

14:06, 17 июля 2020
Генпрокурор Ірина Венедіктова вважає, що реформа йде за графіком.
Створення до грудня окружних прокуратур та проблеми з фінансуванням: генпрокурор відзвітувала про хід реформи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, яке відбулося 15 липня, генеральний прокурор Ірина Венедіктова відзвітувала перед народними депутатами про хід реформи органів прокуратури та назвала основні проблеми. За її словами ситуація така:

Про реформу органів прокуратури

2 січня запрацював Офіс Генерального прокурора. В Генпрокуратурі перед початком атестації було 1339 осіб. Заявили намір перейти в Офіс генпрокурора 1083 особи.

Цифри дуже важливі, бо за законом ми маємо довести кількість працівників прокуратури до 15 тис. осіб, а кількість прокурорів – до 10 тис. осіб.

На сьогоднішній день кількість працівників прокуратури становить близько 14,5 тис. осіб, з них прокурорів – 10 562 особи. Тобто нам треба ще попрацювати над скороченням прокурорів, щоб привести їх кількість у відповідність до закону.

Зараз тривають атестації прокурорів, які складаються з трьох етапів. Перший етап – це тести на професійні знання, другий – тести на так званий IQ-рівень, тобто на загальні здібності та навички, і третій етап – проведення співбесіди, де основним питанням, звичайно, стоїть доброчесність, але також звертаємо увагу на професійну компетентність та професійну етику.

За результатами проходження цих трьох етапів до Офісу ГП перейшли 610 осіб (45% від попередньої кількості).

Із 2 березня у нас почався етап атестації працівників прокуратур регіонального рівня. З 2-го до 5-го березня проводили одночасно два етапи. Насправді, це створило проблему, бо багато-хто вважав, що це була певна дискримінація по відношенню до прокурорів Офісу ГП, і вже мені, як Генеральному прокурору, довелось витратити майже місяць, щоб розібратися з усіма цими моментами і виправити помилки, які були зроблені.

Що стосується регіональних прокуратур, то до першого етапу була допущена 3 161 особа.

Була певна перерва, пов’язана в тому числі із пандемією, і тільки в червні атестація була продовжена. З 9-го до 12-го та окремо 15-го червня були проведені перший та другий етап тестів для тих прокурорів, які з поважних причин не змогли взяти участь у складанні тестів раніше.

В результаті, до співбесіди було допущено 2 657 прокурорів.

Із 1-го липня у нас проходять співбесіди, які триватимуть до 21 липня. Утворено 13 кадрових комісій, до яких входять по три представника від міжнародної спільноти і три прокурора. Причому ми намагалися давати представників від прокуратури, які є управлінцями певних структурних підрозділів. Тому що дуже важливо розумітися на питаннях організації роботи прокуратури.

На сьогоднішній день, можу сказати, близько 50 осіб вже не пройшли співбесіду.

Щодо оскаржень результатів атестації

В судах зараз перебуває 1006 справ за позовами колишніх працівників прокуратури. Переважно оскаржуються накази генпрокурора та рішення кадрових комісій.

Судами вже розглянуто 34 позови, з яких відмовлено у задоволенні по дев’яти, а задоволено 15 позовів. На користь позивачів стягнуто 4,8 млн гривень.

Крім того, нас непокоїть питання перегляду результатів люстрації. На сьогоднішній день приблизно 60 позовів з цього приводу задоволено. Цим особам вже треба виплатити приблизно 50 млн гривень.

ОГП створив окрему комісію, яка буде займатися тільки переатестацією люстрованих прокурорів. Вона створена за тими ж критеріями, як й інші кадрові комісії.

Добір прокурорів

Перший добір на 100 посад був оголошений в січні поточного року. До моменту призначення мене на посаду генерального прокурора він вже закінчився і 71 особа була готова розпочати підготовку у тренінговому центрі, після чого пройти стажування у ОГП.

Сьогодні ще триває процедура призначення 65 осіб, які вже пройшли спецперевірки.

9 червня оголошений вже другий добір ще на 100 вакантних посад. Прийом документів продовжений до 9 серпня.

Про тренінговий центр

Не можу не згадати про нього. Якщо пригадуєте, то на початку березня розпочалися скандали, пов’язані із ліквідацією Національної академії прокуратури, почалися позови до суду.

У відповідь ми проводили певні медіативні заходи, розбиралися у проблематиці і вийшли на результат, що тренінговий центр, утворений на місці академії, працює, і ми прагнемо, щоб там не був втрачений фаховий викладацький потенціал.

Організаційна модель нової прокуратури

Ми готуємось до реформи місцевих прокуратур, щоб їх перевести в статус окружних. Організаційні заходи вже зроблені, і з серпня процес змін розпочнеться. Думаю, що закінчиться він у грудні нинішнього року.

За підтримки Ради Європи зараз проводимо моніторинг діяльності деяких місцевих та регіональних прокуратур з метою оцінки людських та інших ресурсів. На підставі аналізу результатів будуть розроблені пропозиції щодо оптимізації роботи прокуратур. Зокрема, хочемо зрозуміти, наскільки скорочення кількості місцевих прокуратур буде відповідати потребам населення у захисті їх прав. Хочемо підійти до цього системно і комплексно.

Взагалі, до вересня хочемо підготувати Стратегію розвитку прокуратури і після цього будемо готові обговорити її з народними депутатами.

Щодо фінансування органів прокуратури

Не можу не згадати про ст. 81 Закону України «Про прокуратуру». Адже Велика палата Конституційного суду України від 26.03.2020 року визнала таким, що не відповідає Конституції України, окреме положення пункту 26 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу в частині, яка передбачає, що норми і положення ст. 81 Закону «Про прокуратуру» від 14 жовтня 2014 року зі змінами застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов'язкового державного страхування.

У зв’язку із цим, додаткове фінансування на оплату праці органи прокуратури потребують в розмірі майже три мільярди гривень. Це створює проблему.

В разі початку роботи обласних прокуратур в серпні 2020 року, а окружних прокуратур - в грудні 2020 року додаткова потреба у фінансуванні видатків на оплату праці становитиме майже 493,8 млн гривень. А в разі задоволення інших конституційних подань та законодавчих ініціатив окремих депутатів потреба у коштах ще збільшиться.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва