Названі головні ризики законопроекту про донорство крові

18:45, 20 июля 2020
Верховна Рада схвалила законопроект у першому читанні.
Названі головні ризики законопроекту про донорство крові
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект № 3648 «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» у редакції, проголосованій у першому читанні, несе низку ризиків. Про це в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив  народний депутат, перший заступник голови Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Валерій Дубіль.

«Законопроект № 3648 у редакції, проголосованій в першому читанні, дійсно несе низку ризиків – тому наша фракція від голосування утрималась. Найкричущий – донорство може перетворитися на приватний бізнес. Бо законопроект хоча й декларує розвиток добровільного безоплатного донорства крові, але у той же час створює преференції приватному бізнесу, який займається заготівлею плазми для фракціонування та наступного виробництва препаратів крові. Цитую: «заготівля плазми для фракціонування може здійснюватися з виплатою донору грошової компенсації». Крім того, він може зупинити дію ЗУ “Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині”, який запрацював буквально нещодавно – окремі положення цих двох документів протирічать одне одному», — сказав депутат.

За словами Дубіля, законопроект запроваджує багаторівневу громіздку систему державного регулювання та управління зі створенням двох центральних органів: Компетентного органу у сфері донорства крові та Національного трансфузіологічного центру. На додаток створюється ще й додатковий дорадчий орган - Національний трансфузіологічний комітет.

«При цьому незрозуміло, які конкретно суб’єкти належать до системи крові на регіональному рівні та як трактувати фразу «На регіональному рівні до системи крові України належать суб’єкти системи крові, які підзвітні Національному трансфузіологічному центру», — сказав депутат.

Раніше «Судово-юридична газета» проаналізувала всі сторони законопроекту № 3648. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва