Як у Раді пропонують ліквідувати більшу частину районних державних адміністрацій

14:23, 13 августа 2020
Кабмін буде утворювати, реорганізовувати і ліквідовувати місцеві державні адміністрації.
Як у Раді пропонують  ліквідувати більшу частину районних державних адміністрацій
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради з’явився текст законопроекту № 3975 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо утворення та ліквідації районних державних адміністрацій у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів».

Як зазначено у пояснювальній записці, метою законопроекту є врегулювання питання реорганізації місцевих органів виконавчої влади у зв’язку з утворенням та ліквідацією районів. Проектом акта передбачається внесення змін до законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про місцеві державні адміністрації», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Нагадаємо, що 17 липня 2020 Верховна Рада України ухвалила Постанову № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів». Відтепер в Україні за новим адміністративно-територіальним поділом повинно бути 136 районів замість 490, тож  законопроектом пропонується врегулювати питання щодо утворення, реорганізації та ліквідації, найменування та перейменування місцевих державних адміністрацій Кабінетом Міністрів України.

Що пропонується законопроектом

Документом пропонується внести зміни до Закону України «Про місцеві державні адміністрації». Зокрема зазначається, що утворення, реорганізація і ліквідація місцевих державних адміністрація у зв’язку зі змінами адміністративно-територіального устрою здійснюється Кабінетом Міністрів України у визначеному ним порядку.

Реорганізація місцевих державних адміністрацій у випадках, передбачених цим Законом, здійснюється без повідомлення про неї органу, що здійснює державну реєстрацію, а також без збирання вимог кредиторів, отримання їхньої згоди.

У разі проведення реорганізації місцевих державних адміністрацій, зазначених у частині третій цієї статті, шляхом приєднання повноваження з управління справами таких юридичних осіб, забезпечення підготовки та прийняття місцевими державними адміністраціями, що припиняються, та їхніми посадовими особами рішень як суб’єктів владних повноважень з дня прийняття рішення про початок реорганізації здійснює голова місцевої державної адміністрації, до якої здійснюється приєднання інших юридичних осіб.

Порядок здійснення заходів щодо утворення, ліквідації, реорганізації та правонаступництва майна, прав та обов’язків, які належали місцевим державним адміністраціям як юридичним особам публічного права, що припиняються шляхом реорганізації, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Також пропонується доповнити перелік випадків, коли припиняються повноваження голів місцевих держаних адміністрацій, а саме у разі реорганізації (ліквідації) відповідної місцевої державної адміністрації Кабінетом Міністрів України.

Змінами у Законі України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» встановлюється, що Державна реєстрація при утворенні та реорганізації місцевих державних адміністрацій, пов’язана зі змінами адміністративно-територіального устрою, здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених відповідними нормативно-правовими актами.

Крім того, законопроект зобов’язує Уряд:

1)         протягом двох місяців з моменту набрання чинності цим Законом забезпечити прийняття акта про порядок здійснення заходів, пов'язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією місцевих державних адміністрацій із визначенням критеріїв щодо розподілу в порядку правонаступництва прав та зобов’язань юридичних осіб, що припиняються внаслідок ліквідації або реорганізації;

2)         протягом шести місяців з моменту набрання чинності цим Законом забезпечити здійснення реорганізації та безперервність діяльності районних державних адміністрацій у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів.

Автори наголошують, що зменшення кількості районних державних адміністрацій та районних рад призведе до зменшення витрат Державного бюджету України: у 2021 році – на 3,8 млрд грн, у 2022 році – на 4,0 млрд грн, у 2023 році – на 4,2 млрд грн; місцевих (районних) бюджетів: у 2021 році – на 1,4 млрд грн, у 2022 році – на 1,4 млрд грн, у 2023 році – на 1,5 млрд грн.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що створення нових районів викличе необхідність створення нових судів та передачі до них судових справ.

Також ми писали, що новий територіальний поділ закладає під юрисдикцію судів міну уповільненої дії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси