Реформа сфери інтелектуальної власності отримала основне законодавче забезпечення

18:23, 17 августа 2020
Президент підписав два законопроекти, що входять до основного пакета реформи.
Реформа сфери інтелектуальної власності отримала основне законодавче забезпечення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроєкти №№ 2258, 2259 підписані Президентом та стали законами №№ 815 та 816. Про це повідомив на своїй сторінці у фейсбуці заступник міністра економіки, торгівлі та сільського господарства України Дмитро Романович. Відповідний запис з’явився також у розділі законопроєктів на електронній сторінці Верховної Ради.

«Цими законами вносяться дуже суттєві зміни у сферу охорони інтелектуальної власності (торговельні марки, промислові зразки, винаходи і корисні моделі). Ми гармонізуємо наше законодавство з європейським, підсилюємо захист від патентного тролінгу, створюємо інструмент адміністративного оскарження рішень і багато-багато інших змін», – зазначив заступник міністра, що відповідає у міністерстві за сферу інтелектуальної власності.

Нагадаємо, що разом із ухваленим 16 червня законопроєктом № 2255, який передбачає на базі Укрпатенту створення нового Національного органу інтелектуальної власності, підписані Президентом законопроєкти №№ 2258 та 2259 становлять основу реформи сфери інтелектуальної власності в напрямі забезпечення євроінтеграційних зобов’язань України.

Основне в Законі України № 815

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом», зокрема, передбачається внесення змін до Господарського та Цивільного кодексів України, а також законів України «Про охорону прав на промислові зразки» та «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», які докладно розписують питання щодо умов надання правової охорони, порядку реєстрації, строку дії державної реєстрації та її припинення або визнання прав недійсними.

Державна реєстрація права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок, торговельну марку вже може відбуватися на підставі міжнародного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою. Змінено види охоронних документів. Набуття права інтелектуальної власності на винахід і корисну модель продовжує засвідчуватися патентом, а на промисловий зразок – уже свідоцтвом.

Строк чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на промисловий зразок становить п’ять років від дати подання заявки на промисловий зразок в установленому законом порядку і подовжується за клопотанням власника промислового зразка на один або більше п’ятирічних строків. Загальний строк чинності зазначених прав не може перевищувати двадцяти п’яти років від дати подання заявки (було 15 років).

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок, торговельну марку можуть бути передані до статутного капіталу суб’єкта господарювання як внесок.

Недійсність прав на зареєстрований промисловий зразок, повністю або частково, вирішується у судовому порядку.

За неправомірне використання прав на об’єкти інтелектуальної власності суд може постановити рішення про відшкодування збитків або застосування разового грошового стягнення. Розмір разового грошового стягнення за неправомірне використання, наприклад промислового зразка, становить від 10 до 50 тисяч мінімальних заробітних плат з урахуванням вини особи.

Щоб протистояти шахрайству при реєстрації прав на торговельні марки, впроваджується положення статті 6 bis Паризької конвенції щодо визнання торговельної марки добре відомою, незалежно від реєстрації торгової марки в Україні. Перелік добре відомих в Україні торговельних марок буде оприлюднюватися на офіційному вебсайті Національного органу інтелектуальної власності.

Основне в Законі України № 816

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформи патентного законодавства)» спрямований на забезпечення виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного законодавства України щодо охорони прав на винаходи і корисні моделі із правом Європейського Союзу.

Законом вносяться зміни до Цивільного кодексу, Закону України «Про правову охорону винаходів та корисних моделей» та Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито».

Законом розширено перелік об’єктів, на які не поширюється правова охорона. Серед них сорти рослин і породи тварин, людський організм на різних стадіях його формування і розвитку та багато іншого. Крім того:

  • передбачена можливість подання заявок в електронній формі;
  • надано право будь-якій особі подати мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації відомостей про заявку на винахід;
  • уточнено порядок надання додаткової охорони прав на винаходи;
  • розширено перелік прав та обов’язків суб’єктів прав на винаходи (корисні моделі);
  • передбачена можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку, тобто в Апеляційній палаті (post grant opposition).

Але головне, що містить даний закон, – запропоновано механізми, які сприятимуть досягненню балансу інтересів між патентною монополією та правом кожної людини на доступність ліків.

Простими словами, ліки в Україні стануть доступнішими.

Зокрема, ліквідовані так звані вічнозелені патенти. Це коли внесенням невеличких змін до формули лікарського засобу, які не несуть покращення для пацієнта, скажімо, зміною кольору пігулки, її форми, способу введення ліків, дозування, домагались продовження дії патенту. Це був інструмент зловживання фармацевтичними компаніями, за допомогою якого вони десятки років тримали в Україні високі ціни на ліки.

Тепер патент отримає лише той, хто справді довів новизну і цінність ліків.

Законодавець сподівається, що цим відкриється простір для здорової конкуренції, а ціна ліків знизиться.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде