Депутати пропонують запровадити відповідальність за доведення будівель до руйнування

08:25, 27 августа 2020
Головна ідея законопроекту – ввести кримінальну відповідальність не тільки за умисне знищення, а й за дії чи бездіяльність, що призвели до руйнування споруди.
Депутати пропонують запровадити відповідальність за доведення будівель до руйнування
volynnews.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народні депутати пропонують передбачити відповідальність за доведення споруд до руйнування. Відповідний законопроєкт з’явився на сайті Верховної Ради. Народні обранці у пояснювальній записці зазначають, що на сьогодні у кримінальному кодексі існує відповідальність лише за умисне знищення або пошкодження будівель, у той час як відповідальності за умисне доведення до руйнування немає.

Така зміни до законодавства мають на меті створити засоби впливу на недоброчесних власників будинків, а також осіб, відповідальних за збереження пам’яток архітектури. Адже після ухвалення законопроєкту непроведення своєчасного ремонту або відсутність заборони на проведення робіт, що очевидно зашкодять будівлі, можуть стати приводом для притягнення до відповідальності. Тож, цілком імовірно, що у разі ухвалення внесення цих змін, в Одесі нарешті можуть припинитися регулярні «славнозвісні» домопади пам’яток архітектури. Або принаймні стати рідшим явищем.

Загалом законопроєкт передбачає внесення доповнень всього до двох статей Кримінального Кодексу – 194 та 298.

Доповненнями до 194 статті передбачено, що дії чи бездіяльність фізичної чи юридичної особи, що призвели до руйнування споруди, пропонують карати 1500-4000 неоподатковуваними мінімумами або обмеженням чи позбавленням волі до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади. У разі вчинення цих дій посадовцем повторно чи організованою групою – обмеженням чи позбавленням волі до 5 років із можливістю конфіскації майна. Також пропонується збільшити відповідальність за умисне знищення чи доведення до знищення шляхом підпалу чи вибуху або ж із завданням великої шкоди чи із загибилими – від 8 до 15 років.

У 298 статті, яка регулює покарання за пошкодження пам’ятників архітектури, депутати пропонують за доведення архітектурної пам’ятки до руйнування встановити покарання у розмірі 1500-4000 неоподатковуваних мінімумів або обмеження чи позбавлення волі до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади. А якщо такі дії чи бездіяльність спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки – застосовувати позбавлення волі від 8 до 15 років.

Загалом, ця ініціатива має потенціал позитивно змінити сферу регулювання відповідальності за непряме руйнування споруд. Втім, найбільшу роль у цьому питанні матиме власне практика притягнення до відповідальності – наскільки реально буде довести злий умисел чи корисливий мотив у проведенні (чи непроведенні) тих чи інших робіт. А також те, чи справді відповідальними за стан будівель є люди, які ухвалюють відповідні рішення, чи ними призначені «цапи-відбувайли». Отож, можна говорити, що без необхідної долі контролю громадськості у справах щодо умисного доведення до руйнування корисний потенціал цього законопроєкту може зійти нанівець.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва