Старт навчального року: на що чекати учням і студентам – коментар голови підкомітету з питань вищої освіти ВРУ

08:55, 1 сентября 2020
У Раді розповіли деталі нового навчального року, що проходитиме в умовах пандемії.
Старт навчального року: на що чекати учням і студентам – коментар голови підкомітету з питань вищої освіти ВРУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій  Юлія Гришина в коментарі «Судово-юридичній газеті» повідомила основні новації галузі освіти в умовах пандемії.

Які підсумки навчального року та вступної кампанії в час пандемії. Які проблеми відкрилися і недоліки? Що, навпаки, позитивного вдалося досягти?

Навчальний рік 2019-2020 був відносно успішно завершений, вступна кампанія проведена. На якість освіти та увесь процес дещо негативно вплинув новий дистанційний формат, до якого ні учні, ні вчителі, ні держава не були готові. Вимушене впровадження онлайн-навчання стало справжнім викликом для всіх нас. Одразу оголились вразливі сторони освітньої системи в Україні. Не у всіх, на жаль, є технічні можливості для освіти онлайн. Не всі вихователі, вчителі та викладачі змогли швидко опанувати роботу з технологіями. Це стало значною перепоною у впровадженні дистанційного навчання. Але водночас ми спостерігаємо дуже якісні кейси дистанційної освіти.

Вступна кампанія також зазнала змін: була «зміщена» в часі, з’явилось більше можливостей для е-технологій. Цього року вступники до магістратури вперше подавали заяви електронно!

Чи вплинув факт дистанційного навчання на якість складених випускниками тестів ЗНО?

Дистанційне навчання не кращим чином вплинуло і на підготовку вступників до ЗНО. Не всі знаходились в рівних умовах при підготовці до тестувань: необхідність навчатися самостійно, невизначеність, стрес, наявність не у всіх технічних можливостей стало перепоною для багатьох абітурієнтів в якісній повноцінній підготовці. Але, не дивлячись на це, в цьому році у нас вдвічі більше випускників, які на 200 балів склали ЗНО, ніж минулого року. Тобто, хто має бажання навчатися, робить це за будь-яких умов. 

При самому складанні іспитів суттєвих проблем не виникло. Пункти оцінювання, процедура тестування, контроль безпеки були дотримані. До того ж ЗНО - це рейтингове оцінювання. Тут важливо не просто набрати максимальну кількість балів, а, перш за все, - набрати більше за інших учасників! Цей фактор певною мірою врівноважує ситуацію.

Що варто очікувати в новому навчальному році. Як буде проходити навчальний процес?

З 1 вересня діти підуть на навчання! В умовах корона-кризи кожен навчальний заклад буде самостійно обирати формат навчання та порядок організації навчального  процесу.

Міністерством охорони здоров’я оновлено та опубліковано протиепідемічні правила для шкіл під час пандемії COVID-19. Одними з новацій стали дозвіл на пересування учням 1-4 класів в школах без використання масок або респіраторів, допуск вчителів на роботу тільки після проведення термометрії, самоізоляція усього класу у разі підтвердження коронавірусу у когось з учнів тощо.

Міністерством освіти та науки, своєю чергою, розроблено алгоритм дій директорів шкіл у разі виявлення ознак захворювання у учня або працівника. 

Які новації для студентів-іноземців через пандемію?

Щодо новацій для студентів-іноземців у зв’язку з пандемією: відповідно до останніх змін у постанові Кабміну № 641 щодо заборони в’їзду іноземців в Україну, наразі до нас мають змогу прибувати ті іноземці, які вже мають статус студента та продовжують навчання, а також іноземці, які ще не зараховані до закладів вищої освіти та прибувають з метою вступу відповідно до запрошень університетів та отриманої візи.

Також зможуть в’їхати іноземні випускники медичних ЗВО України, які прибувають в Україну для складання (перескладання) інтегрованих іспитів КРОК-2.

Окрім новацій у «пропускних можливостях» процес навчання та вступу на навчання для іноземних студентів залишився без змін. Окремо наголошую на тому, що ми ініціювали та очікуємо на продовження строків вступу.

Чи ефективно діяло міністерство освіти і науки в умовах пандемії по організації навчального процесу?

МОН діяло ефективно, наскільки це було можливо. За підтримки Міністерства відбувся запуск та робота проекту «Всеукраїнська школа онлайн». За період карантину обидва т.в.о. очільники Міністерства намагались вчасно реагувати на ряд проблемних моментів, що виникали в процесі реалізації програми, співпрацювали з профільним Комітетом ВРУ, надавали роз’яснення щодо ситуації із поширенням пандемії, її впливом на навчальні процеси та щодо змін, які вони зазнавали.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді