Моральна шкода за факт побиття одного неповнолітнього іншим

08:25, 2 сентября 2020
Один хлопець завдав іншому тілесних ушкоджень, у результаті чого той мав пройти тривале лікування.
Моральна шкода за факт побиття одного неповнолітнього іншим
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Первомайську цивільну справу за позовом особи в інтересах неповнолітнього до іншої особи в інтересах неповнолітнього про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої неповнолітньою особою, у справі № 484/960/20.

Обставини справи

27.03.2020 року позивачка звернулася до суду з позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої неповнолітньою особою, обґрунтувавши позовні вимоги тим, що за фактом завдання тілесних ушкоджень її синові неповнолітнім Первомайським ВП ГУНП в Миколаївській області було відкрито кримінальне провадження та внесено дані до ЄРДР. В подальшому кримінальна справа була закрита.

Відповідно до постанови Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області про закриття кримінального провадження від 7 грудня 2019 року, кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, закрито у зв`язку із відсутністю суб`єктивної сторони кримінального правопорушення, оскільки порушник, 2004 року народження, не досяг віку 16 років на час вчинення діяння.

Після закриття кримінальної справи працівники Первомайського ВП ГУНП Миколаївської області направили адміністративні матеріали до Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області про вирішення питання про притягнення винної особи до адміністративної відповідальності.

Постановою Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області та постановою Миколаївського апеляційного суду адміністративне провадження за ч. 4 ст. 184 відносно відповідача закрито та запропоновано позивачці звернутися до суду з цивільним позовом про відшкодування завданої майнової шкоди.

Внаслідок спричинення неповнолітнім тілесних ушкоджень синові позивачки останній отримав легкі тілесні ушкодження, що підтверджується копією висновку експерта.

Після отриманих ударів хлопець потрапив до лікарні (педіатричне відділення КНП «Первомайська ЦРЛ») з діагнозом струс головного мозку з помірним антено-вегетативним синдромом, де знаходився на стаціонарному лікуванні з 11.12.2019 року до 17.12.2019 року, за направленням лікаря проходив магнитно-резонансну томографію, яка є дорогою, проходив консультації в лікарів: невролога та офтальмолога. Після спричинених ударів в обличчя та голову погіршився зір, що посвідчується випискою лікаря-офтальмолога, медичною карткою та медичним висновком з Інституту очних хвороб і тканинної терапії імені В.П. Філатова НАМН України (м. Одеса), де він проходив обстеження.

Вартість витрат на обстеження та лікування через погіршення стану здоров`я у зв`язку з побиттям складають 4933,79 грн.

Крім того, внаслідок нанесених тілесних ушкоджень було завдано моральну шкоду постраждалому, яка полягає в погіршенні стану здоров`я, який через отриману травму зазнав немало переживань та страждань з приводу того, що особа, яка завдала тілесні ушкодження та яка повинна відповідати за свої дії, не має на меті добровільно відшкодувати заподіяні матеріальні збитки та розкаятися у вчиненому.

Крім того, після вчинення побиття неповнолітній навіть не вибачився, а навпаки, продовжував погрожувати, розміщаючи свої повідомлення в комп`ютерних соціальних мережах.

За місцем навчання постраждалий характеризується позитивно, а зловмисник - негативно, що посвідчується характеристиками на дітей з місця навчання.

Таким чином, позивачка просить стягнути з батька хлопця на її користь матеріальну шкоду в розмірі 4933 грн 79 коп. та моральну шкоду в розмірі 20000 грн.

Ознайомившись із позовною заявою про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої неповнолітньою особою, відповідач зазначив, що він повністю не визнає пред`явлені до нього позовні вимоги, оскільки йому відомо, що у виникненні конфлікту між його сином та потерпілим винні вони обидва, що спричинило моральні страждання і його дитині. Однак, співчуваючи батькам потерпілого, він погоджується заплатити суму, витрачену на придбання ліків, що стосується моральної шкоди, то він не визнає, вважає, що позивач не надав доказів вчинення цієї шкоди його сином.

Відповідач неодноразово разом із своїм сином намагався поговорити з позивачкою та її сином з приводу врегулювання даного конфлікту, проте відповідачка відмовлялась.

Суд, заслухавши сторони по справі, дослідивши письмові докази, доходить висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з таких міркувань.

Згідно зі ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної чи юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до ст. 1179 ЦК України: неповнолітня особа (у віці від 14-ти до 18-ти років) відповідає за завдану нею шкоду самостійно на загальних підставах. У разі відсутності у неповнолітньої особи майна, достатнього для відшкодування завданої нею шкоди, ця шкода відшкодовується в частці, якої не вистачає, або в повному обсязі її батьками (усиновлювачами) або піклувальником, якщо вони не доведуть, що шкоду було завдано не з їхньої вини.

У зв`язку зі вказаним, суд вважає, що з законного представника - батька на користь позивачки, як законного представника постраждалого, слід стягнути завдану матеріальну шкоду в сумі 4933,79 грн, оскільки у неповнолітнього відсутнє майно, достатнє для відшкодування шкоди. Даний розмір матеріальної шкоди не оспорюється відповідачем.

Згідно зі ст. 23 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає у фізичному болю та стражданнях, які фізична особа зазначала у зв`язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я.

Відповідно до ст. 1167 ЦК України моральна шкода, завдана фізичній чи юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини.

Факт заподіяння моральної шкоди, на думку суду, є доведеним і очевидним, оскільки є наслідком протиправних дій сина відповідача.

Розмір моральної шкоди визначається з урахуванням суті позовних вимог, характеру дій особи, яка спричинила шкоду, фізичних та моральних страждань потерпілого, а також інших негативних наслідків.

Визначаючи розмір відшкодування моральної шкоди у даному конкретному випадку, суд враховує характер моральних страждань позивача та неповнолітнього, який внаслідок травми отримав легкі тілесні ушкодження з подальшим погіршенням здоров`я, також враховує час, протягом якого він знаходився на лікуванні, наслідки завданих тілесних ушкоджень порушили нормальні життєві зв`язки та потребують додаткових зусиль для продовження навчання, а також суд враховує принцип розумності і справедливості і з урахуванням всього цього вважає можливим стягнути з відповідача на користь позивача моральну шкоду у сумі 10 000 гривень.

Судові витрати відносяться на рахунок відповідача.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси