Усиновлення дитини: рішення суду

08:20, 2 сентября 2020
Чоловік всиновив сина своєї дружини від попереднього шлюбу.
Усиновлення дитини: рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Млинівський районний суд Рівненської області розглянув у закритому судовому засіданні в залі суду смт Млинів Рівненської області справу за заявою  особи про усиновлення неповнолітньої дитини у справі № 566/625/20.

Обставини справи

У травні 2020 року  чоловік звернувся в суд із заявою про усиновлення неповнолітньої дитини. В заяві зазначив, що 21.12.2009 року він уклав шлюб із жінкою, яка внаслідок укладення шлюбу змінила своє прізвище. Жінка від попереднього шлюбу має неповнолітнього сина, який проживає разом з ними у квартирі заявника. За весь час спільного проживання біологічний батько жодного разу не поцікавився життям свого сина та будь-якої допомоги не надавав. У лютому 2020 року стало відомо, що 13.06.2017 року відділом державної реєстрації смерті Головного територіального управління юстиції у місті Києві зареєстрований актовий запис про смерть батька.

За час спільного проживання із дружиною та її сином чоловік займається його вихованням, матеріально забезпечує. Заявник тимчасово не працює, проте отримує нерегулярні доходи від тимчасових заробітків, має задовільний стан здоров`я та веде здоровий спосіб життя. У його власності знаходиться квартира, в якій вони проживають з 2009 року, також там створені усі необхідні умови для виховання, розвитку та навчання дитини. Просить здійснити усиновлення неповнолітнього та внести відповідні зміни до актового запису про народження, вказавши його батьком. Змінити усиновленій дитині прізвище.

Заінтересована особа в судовому засіданні пояснила, що є матір`ю дитини. В одній сім`ї дитина проживає вже більше десяти років. Син вважає його своїм батьком і так до нього звертається.

Суд, заслухавши пояснення заявника, представника служби у справах дітей Млинівської районної державної адміністрації, дослідивши письмові докази вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню повністю, виходячи з такого.

Відповідно до ч. 1 ст.208 СК України усиновленою може бути неповнолітня дитина (ст. 6 СК України).

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснено на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Судом встановлено, що заявник є  психічно та фізично здоровим і за станом здоров`я може бути усиновлювачем (а.с. 55), забезпечений житлом та проживає однією сім"єю з дружиною  та її сином, не притягувався до кримінальної відповідальності.

Таким чином, суд доходить висновку, що він повністю відповідає вимогам усиновлювача, які  встановлені ст. 211 СК України.

Згідно з ч. 1 ст. 217 СК України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків.

Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення.

У судовому засіданні заслухано думку самого хлопця, з якої вбачається, що він дійсно вважає чоловіка своїм батьком і бажає носити його прізвище.

З викладеного суд робить висновок, що перешкоди для задоволення заяви про усиновлення дитини відсутні і усиновлення дитини буде сприяти забезпеченню стабільних та гармонійних умов її життя та виховання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді