Радник Мінцифри озвучив бачення реформи ІТ-освіти

16:50, 10 сентября 2020
Пропонується використати підходи, які діють у Стенфордському університеті США та Данському технологічному університеті.
Радник Мінцифри озвучив бачення реформи ІТ-освіти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Для розвитку ІТ галузі необхідно побудувати новий навчальний заклад – Університет 3.0. Таку думку в коментарі «Судово-юридичній газеті» висловив радник міністра цифрової трансформації Денис Алейніков, білорус, який брав участь у розвитку і реформуванні сфери ІТ у Білорусі та доклався до створення «Парку високих технологій».

«У мене є бачення реформування ІТ освіти. Ми обговорювали цю ідею з представниками нашої спільноти та Парку високих технологій в Білорусі і навіть доповідали про неї президенту. Ми хочемо побудувати університет 3.0., який стоїть на трьох китах: перша освіта як така  бакалаврат, друга частина — наукове дослідження, третя частина — створення реального проекту та комерціалізація знань. На виході людина має не дипломну роботу писати, а захищати стартап або патент. Це і є суть нової концепції освіти»,  підкреслив він.

За словами Алейнікова, він вивчав подібні підходи у Стенфордському університеті США та Данському технологічному університеті.

«Це найкраща на мою думку концепція практичної освіти, яка випускає з вишу не спеціаліста, а стартап, який може стати підприємством і основою для нової цифрової економіки країни»,  сказав чиновник.

За його словами, він готовий це реалізувати як в Білорусі, так і в Україні, якщо на це буде політична воля.

На запитання, чи є необхідні кадри для підготовки спеціалістів, Алейніков запропонував залучити представників діаспори, які виїхали на Захід.

«Ми дивилося, що у свій час із Білорусі виїхало чимало гарних кадрів і під цю ідею ми могли б їх зібрати, бо ці люди викладають у Стенфордському. Гарвардському університетах, я думаю, що подібна ситуація і в Україні» – сказав він і додав, що це допомогло б зупинити відтік талановитих молодих людей.

«Ми проводили анкетування серед молоді, що вони хочуть, більшість хоче працювати в гарній компанії і отримати гарну іноземну освіту. Ми запитали, а якби запропонували вам таку концепцію освіти як Університет 3.0, ви б лишалися у Білорусі? Вони кажуть, так лишалися б. Тобто це для будь-якої країни працює. Є дані ЮНЕСКО і там чітко видно, що багато людей їде з Росії, України, Білорусі за кордон в пошуках освіти. Виїжджають хто? Ті хто може сумки підняти, хоче рухатися, найбільш активні. А ми найбільш активних повинні залучати в свої країни, а не відпускати. Тому важливо створити освітній Hub у нашому регіоні, аби місцевим талантам не треба було б нікуди їхати»,  підсумував Алейніков.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Україні планують запустити «Дія City».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді