Вчинення крадіжки неповнолітнім: рішення суду

09:45, 16 сентября 2020
Неповнолітній хлопець викрав кабель.
Вчинення крадіжки неповнолітнім: рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ананьївський районний суд Одеської області розглянув справу №491/785/20 http://reyestr.court.gov.ua/Review/91493908 за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, громадянина, уродженця с.Новогеоргіївка Ананьївського району Одеської області, тимчасово не працюючого, з середньою освітою, не одруженого, на утриманні неповнолітніх дітей не маючого, у вченні крадіжки.

Обставини справи

Обвинувачений 16 березня 2020 року близько 21 години 30 хвилин, виносячи злочинний намір, спрямований на таємне викрадення кабелю зв`язку, розташованого по вулиці Богдана Хмельницького с.Новогеоргіївка Ананьївського району Одеської області, з корисливих мотивів, з метою власного збагачення, шляхом демонтування за допомогою плоскогубців та дерев`яної драбини викрав, кабель зв`язку довжиною 70 метрів вартістю 299 гривень 60 копійок, помістивши його до поліпропіленового пакету. Своїми умисними діями завдав Одеській філії матеріальну шкоду на загальну суму 299 гривень 60 копійок. Викраденим майном розпорядився на власний розсуд.

За наведених обставин стороною обвинувачення обвинувачується у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, а саме таємному викраденні чужого майна (крадіжці).

У відповідності до частини 2 статті 382 КПК України у вироку суду за результатами спрощеного провадження замість доказів на підтвердження встановлених судом обставин зазначаються встановлені органом досудового розслідування обставини, які не оспорюються учасниками судового провадження.

Обвинувачений беззаперечно визнав свою винуватість.

Відповідно до положень ч.2 ст.12 КК України кримінальне правопорушення, вчинене обвинуваченим, є кримінальним проступком.

До обставин, які пом`якшують покарання обвинуваченого 1 згідно зі ст.66 КК України, суд відносить щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, вчинення злочину неповнолітнім.

Обставини, які обтяжують покарання обвинуваченого згідно зі ст.67 КК України, відсутні.

Санкцією частини 1 статті 185 КК України передбачено застосування до винної особи покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від вісімдесяти до двохсот сорока годин, або виправних робіт на строк до двох років, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п`яти років.

При цьому, суд з врахуванням обставин справи та особи обвинуваченого вважає, що з метою досягнення мети кримінального покарання, визначеної статтею 50 КК України, достатнім для виправлення буде призначення йому покарання за вчинення кримінального проступку, передбаченого частиною 1 статті 185 КК України, у вигляді громадських робіт.

Зазначеного висновку суд дійшов виходячи з того, що обвинувачений є неповнолітньою, раніше не судимою особою, на утриманні неповнолітніх дітей не має, тимчасово ніде не працює, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, за місцем проживання характеризується позитивно.

Відповідно до положень пункту 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 розділу IV цього Кодексу для відповідного року.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.124 КПК України, у разі ухвалення обвинувального вироку суд стягує з обвинуваченого на користь потерпілого всі здійснені ним документально підтверджені процесуальні витрати. За відсутності в обвинуваченого коштів, достатніх для відшкодування зазначених витрат, вони компенсуються потерпілому за рахунок Державного бюджету України у випадках та в порядку, передбачених законом для компенсації шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта.

З наведеного вбачається, що сума мінімального штрафу, який може бути призначено в якості покарання за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, складає 17000 гривень.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2020 року - 2027 гривень, з 1 липня - 2118 гривень, з 1 грудня - 2189 гривень, а для основних соціальних і демографічних груп населення: дітей віком до 6 років: з 1 січня 2020 року - 1779 гривень, з 1 липня - 1859 гривень, з 1 грудня - 1921 гривня; дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2020 року - 2218 гривень, з 1 липня - 2318 гривень, з 1 грудня - 2395 гривень; працездатних осіб: з 1 січня 2020 року - 2102 гривні, з 1 липня - 2197 гривень, з 1 грудня - 2270 гривень; осіб, які втратили працездатність: з 1 січня 2020 року - 1638 гривень, з 1 липня - 1712 гривень, з 1 грудня - 1769 гривень.

З наведеного вбачається, що мінімальний штраф за ч.1 ст.185 КК України більш ніж в сім разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи та для дитини віком від 6 до 18 років.

При цьому, як зазначалося, обвинувачений є неповнолітньою особою, тимчасово ніде не працює, власного майна та житла не має, у зв`язку з чим суд вважає, що призначення ОСОБА_1 покарання у вигляді штрафу є недоцільним.

Частиною 1 статті 57 КК України визначено, що покарання у виді виправних робіт встановлюється на строк від шести місяців до двох років і відбувається за місцем роботи засудженого. Із суми заробітку засудженого до виправних робіт провадиться відрахування в доход держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від десяти до двадцяти відсотків.

При цьому, як зазначалося він тимчасово ніде не працює, у зв`язку з чим призначення йому покарання у вигляді виправних робіт є неможливим.

Відтак суд УХВАЛИВ:

Обвинуваченого визнати винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, тобто таємному викраденні чужого майна (крадіжці).

За вчинення кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.185 КК України, призначити покарання у вигляді громадських робіт на строк 100 годин.

У відповідності до положень частини 4 статті 36 Кримінально-виконавчого кодексу України судове рішення про застосування до засудженого покарання у вигляді громадських робіт приводиться до виконання не пізніше десятиденного строку з дня набрання судовим рішенням законної сили або звернення його до виконання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області