Кіберспорт офіційно визнали видом спорту в Україні

13:30, 21 сентября 2020
За легалізацію висловилася Комісія з визнання видів спорту. Мінмолодьспорт повинна видати наказ.
Кіберспорт офіційно визнали видом спорту в Україні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комісія з визнання видів спорту проголосувала за визнання кіберспорту офіційним видом спорту в Україні. Про це повідомляється на офіційному веб-сайті Міністерства молоді та спорту України.

В Міністерстві впевнені, що кіберспорт сьогодні має всі ознаки, за якими його можна класифікувати саме як спорт. Навіть питання боротьби із вживанням допінгу врегульовано через співпрацю із ВАДА (Всесвітне антидопінгове агентство). Про це заявив заступник Міністра з неолімпійських видів спорту Матвій Бідний.

«В Україні існує згуртоване та, як свідчить факт визнання, спроможне кіберспортивне ком'юніті, і нашим обов'язком є створення сприятливих умов для того, щоб його представники змогли реалізувати себе в обраному напрямі, особливо якщо це піде на користь іміджу нашої країни у світі», - зауважив Матвій Бідний.

«Ми не можемо ігнорувати це явище, адже кіберспорт розвивається у всьому світі дуже швидким темпом. Глядацький інтерес зростає кожний місяць як і залученість нашого населення. Ми хочемо, щоб наші діти, які вже знаходяться більшу частину часу за комп'ютерами не стали залежними від геймінгу, а отримали можливість перетворити своє захоплення на інтелектуальне змагання, і ми повинні цьому сприяти, як це роблять самі розвинуті країни світу», - наголосив Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.

За його словами, в Україні вже є багаторічні традиції розвитку кіберспорту та наші чемпіони відомі у всьому світі. Але кіберспорт наразі розвивається без сприяння держави і якщо об'єднати зусилля, то можна стати однією з провідних держав у цьому напрямі.

Заступник Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віталій Лавров також наголосив, що відтепер Міністерство молоді та спорту України може офіційно працювати з темою кіберспорту.

 «Я дуже радий тому факту, що ми тепер можемо офіційно працювати з кіберспортом. Враховуючи те, що вся діяльність цього напряму має електронну основу, серед всіх його суб'єктів вже налагоджені механізми цифрової взаємодії. Це те, що ми прагнемо впровадити для класичного спорту та саме співпраця з кіберспортом може стати якісним майданчиком для тестування всіх існуючих процесів взаємодії в цифровому форматі», - додав Віталій Лавров.

З пропозицією офіційного визнання кіберспорту погодилася і Мінцифра. Позиція Міністерства зрозуміла, бо там сподіваються на надходження до бюджету.

На це прямо вказує заступник міністра з цифрової трансформації України Олександр Борняков.

Він сподівається, що тепер український кіберспорт зможе інтегруватися в економіку країни та поповнювати її бюджет. «Для нашої країни це історичний момент, адже кіберспорт — це вже давно не просто «стріляли», а фундаментальний елемент сучасної цифрової культури. Ним захоплюються близько 600 млн людей, серед них і мільйони українців.
До того ж в Україні висока культура кіберспорту та сильні гравці. Наші команди регулярно перемагають на різноманітних турнірах по всьому світу. Ця індустрія вже давно перетворилась у справжній бізнес, який приносить багато користі та можливостей як локального, так і світового масштабу», — зазначає Борняков.

Нагадаємо, що кіберспорт (або е-спорт) — це спортивні змагання з відеоігор.

Змагання з кіберспорту, зокрема міжнародні, проводяться по всьому світу. Перша ліґа електронного спорту з’явилася у США 1997 року. Кіберспорт додали в офіційну програму спортивних Літніх азійських ігор 2022 року, що відбудуться в Ханджоу (Китай).

Великі змагання проводяться в спеціальних місцях, де публіка може спостерігати за гравцями, що сидять за комп'ютерами, а хід змагань можна відстежувати на великому екрані, де транслюється ігровий процес. Менш масштабні змагання відбуваються в комп'ютерних клубах. Крім того, змагання можуть проводитися через інтернет. У кіберспорті команди гравців традиційно називаються кланами.

Вид спорту вважається визнаним в Україні після включення його назви до Реєстру визнаних видів спорту в Україні.

Види спорту, визнані в Україні, мають переваги, зокрема, щодо:

-одержання державної підтримки для розвитку відповідного виду спорту;

-проведення офіційних спортивних змагань з відповідного виду спорту;

-відкриття в установленому порядку відділень з відповідного виду спорту;

- присвоєння в установленому порядку спортивних звань та розрядів, суддівських кваліфікаційних категорій з відповідного виду спорту.

Рішення про визнання або відмову у визнанні виду спорту приймається безпосередньо під час засідання Комісії з визнання видів спорту простою більшістю голосів шляхом голосування.

На підставі рішення Комісії про визнання, відмову у визнанні виду спорту протягом 10 робочих днів після підписання протоколу видається відповідний наказ Міністерства молоді та спорту України. Наказ Міністерства молоді та спорту України про визнання виду спорту є підставою для включення його до Реєстру.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що обмеження участі особи в азартних іграх буде розглядатися судами в окремому провадженні.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області