У Раді хочуть «посилити незалежність» Нацради з питань телебачення та радіомовлення

16:11, 21 сентября 2020
Для цього хочуть змінити оплату праці, спосіб призначення та статус членів Національної ради.
У Раді хочуть «посилити незалежність» Нацради з питань телебачення та радіомовлення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді народні депутати Микита Потураєв та Євгенія Кравчук зареєстрували законопроєкт № 4107, який пропонує внести зміни до законодавства, що регулює діяльність Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Метою відповідних змін депутати називають необхідність посилення незалежності Нацради, залучення більш професійних спеціалістів до роботи регулятора та регламентація діяльності в умовах пандемії.

Процес призначення осіб до Нацради

Статті щодо процесу призначення членів та членкинь Національної ради з питань телебачення та радіомовлення депутати переписали майже повністю. Втім, у більшості випадків зміни до статей 5 та 6 закону про Національну раду – це лише переставляння норм місцями. Разом із тим, має місце і декілька важливих змін.

Так, у законопроєкті передбачено, що призначення до Нацради має відбуватися з урахуванням ґендерного складу. Зокрема, у разі коли кандидат та кандидатка на посаду набирають однакову кількість балів у рейтингу, вище місце у рейтингу віддається тій статі, кількість представників якої є меншою. Також депутати пропонують прибрати норму, яка встановлює суб’єктів подання кандидатур. Замість депутатських фракцій та всеукраїнських об’єднань у галузі ЗМІ подавати кандидатури зможуть громадські об’єднання та творчі спілки у сфері телерадіомовлення. Разом з тим зазначено обмеження, що такою ініціативою зможуть скористатися лише ті організації, які мають «серед своїх членів авторитетних у сфері телерадіомовлення осіб». Як і хто визначатиме «авторитетність» членства – невідомо. Втім, на думку авторів законопроєкту, такі вимоги «чіткі і прозорі».

Разом з тим, пропонується змінити процес призначення членів Нацради Президентом. Замість простого призначення указом необхідно буде створювати спеціальну комісію із 5 осіб. Імовірніше за все, такі зміни мають забезпечити більшу незалежність регулятора від Президента. Втім, зважаючи на те, що цю комісію утворює Президент, а її діяльність буде забезпечувати ОП, навряд варто говорити про те, що комісія буде дуже різнитися поглядами із главою держави. Хоча, сам процес призначення, безперечно, буде більш прозорим, ніж чинний.

Статус та оплата праці

Для подальшого забезпечення незалежності органу, а також розширення можливостей залучати більш досвідчених і фахових спеціалістів, депутати пропонують змінити підходи до оплати праці членів Нацради. Зазначено, що рівень зарплат повинен «забезпечувати достатні матеріальні умови для незалежного виконання ними службових обов’язків, стимулювати сумлінну працю та гарантувати принцип незалежності Національної ради у своїй діяльності». Для досягнення цієї мети, встановлюються такі посадові оклади:

  • Голова Національної ради – 40 прожиткові мінімуми (п.м.);
  • Перший заступник голови Національної ради – 37 п.м.;
  • Заступник голови Національної ради – 35 п.м.;
  • Відповідальний секретар Національної ради – 35 п.м.;
  • Член Національної ради – 33 п.м..

Відповідно до інформації з декларацій ексголови Нацради та колишньої першої заступниці голови, виходить, що вони отримували орієнтовно 37200 та 30870 гривень на місяць (включно із преміями). У разі ухвалення законопроєкту, їхні посадові оклади складатимуть 90800 та 83990 грн (з урахуванням того, що Держбюджетом пропонується встановити прожитковий мінімум 2270 грн) гривень. На додачу, своїм рішенням Національна рада може надати їм премію у розмірі до 30%  окладу (26270 та 24300 гривень відповідно). Тобто фактичний рівень оплати виросте приблизно втричі.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про те, які повноваження регулювати онлайн-медіа матиме Національна рада з питань телебачення та радіомовлення у разі ухвалення законопроєкту «Про медіа». Також ми повідомляли про те, що Нацрада проведе позапланову перевірку телеканалу “NEWSONE”.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва