Депутати пропонують заборони призначати Кабміну тимчасово виконуючих обов’язки міністрів

11:08, 22 сентября 2020
На думку нардепів, чинний стан справ обмежує вплив парламенту на персональний склад Кабінету Міністрів.
Депутати пропонують заборони призначати Кабміну тимчасово виконуючих обов’язки міністрів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

18 вересня у Верховній Раді народні депутати від різних фракцій, зокрема Георгій Мазурашу, Григорій Мамка, Антон Поляков, Тарас Батенко та інші, зареєстрували законопроект № 4125, яким пропонують змінити порядок призначення заступників керівників центральних органів виконавчої влади. Проєкт документу спрямований на більш детальне регулювання процесу призначення перших заступників та заступників міністрів за відсутності самого міністра.

Автори законопроєкту зазначають, що зараз склалася практика, коли уряд призначає т.в.о. міністрів і перестає шукати потенційних міністрів. Таким чином Кабмін обходить законодавчо закріплений процес призначення очільників міністерств через Верховну Раду. Саме у такий спосіб, наприклад, призначили на посаду т.в.о. міністра освіти, який вже 3 місяці очолює міністерство, а за минулої влади довгий час таким чином МОЗ керувала в.о. міністерки охорони здоров‘я.

 «При цьому за період роботи діючого складу Кабінету Міністрів України вже вісім посадових осіб мали статус виконуючих обов’язків міністра. Так, досі є незаповненими посади міністра освіти та науки України та міністра енергетики України»,  ̶  підкреслили депутати у пояснювальній записці до документу.

Законопроєкт містить зміни до законів «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади». У першому депутати пропонують додати до статті 21 норму, що не лише звільнення, але й призначення перших заступників та заступників міністрів здійснюється у порядку та з підстав, передбачених законами України «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади», «Про державну службу».

У свою чергу, до закону «Про центральні органи виконавчої влади» ініціатори законопроєкту пропонують додати запобіжник від призначення «т.в.о. міністрів». Для цього вони хочуть доповнити статтю 9 такою нормою про призначення першого заступника та заступників міністра після звільнення міністра: «Подальші призначення на посади першого заступника міністра та заступників міністра здійснюються у порядку, визначеному цією статтею після призначення Верховною Радою України на посаду відповідного міністра».

Така ініціатива, безперечно, буде стимулювати Прем’єр-міністра шукати відповідних кандидатур та шукати компроміс із опозиційними силами для формування повноцінного складу уряду. Разом з тим, депутати не пропонують жодного додаткового регулювання того, хто буде координувати роботу міністерства у період відсутності міністра та його заступників. А тому в умовах декларованого «кадрового голоду» частина міністерств може опинитися в умовах, подібних до Shutdown у США.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що уряд вирішив, що на заходи безпеки під час виборів кошти будуть виділятися із місцевих бюджетів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси