Дітей вчитимуть по-новому: Кабмін підтримав зміни до державного стандарту середньої освіти

15:05, 30 сентября 2020
Метою даних змін є підтримка функціонування концепції НУШ.
Дітей вчитимуть по-новому: Кабмін підтримав зміни до державного стандарту середньої освіти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні затвердив проект Постанови «Про деякі питання державних стандартів повної загальної середньої освіти».

Пропонується, аби стандарт вступив у дію з 1 вересня 2022 року для учнів, які навчаються за програмою дванадцятибальної повної загальної середньої освіти. Метою даних змін є підтримка функціонування концепції Нової української школи (НУШ). Самі зміни мають направленість у бік більшої гуманізації освіти і направленість на права людини. Дана постанова направлена на те, аби узгодити всі норми законодавства. Зокрема, автори пишуть, що у зв’язку з розробленням базового проекту Державного стандарту базової загальної середньої освіти виникли розбіжності у тлумаченні понять. Також 18 березня 2020 року набрав чинності Закон «Про повну загальну середню освіту» у зв’язку з чим виникла необхідність в уточненні назви закону.

Зокрема вводяться такі поняття:

загальні результати навчання – сукупність знань, умінь, навичок, способів мислення, поглядів, цінностей, інших особистісних якостей здобувачів початкової освіти, що відповідають загальним цілям освітньої галузі.

здобувач освіти – здобувач освіти на першому рівні загальної середньої освіти.

початкова освіта – перший рівень повної загальної середньої освіти, який відповідає першому рівню Національної рамки кваліфікацій.

Прем’є-мінстр Денис Шмигаль, представляючи проект заявив, що він визначатиме структуру і зміст тої освіти, яку діти отримуватимуть в школі. Шмигаль наголосив на важливості освоєння дітьми таких компетентностей:

вільне володіння державною мовою.

здатність спілкуватися іноземними мовами.

математик, іноваційність та відкритість до нових ідей.

підприємливість та фінансова грамотність.

спроможність навчатися впродовж життя.

Шмигаль також акцентував увагу, що педагоги матимуть академічну свободу.

При чому велику частину стандарту займають питання прав людини та різноманітності. Останнє особливо цікаво, оскільки акцентується увага на різноманітті у світі і в Україні. При чому не зрозуміло, яке є різноманіття. Згідно перепису 2001 року в Україні українці становлять 77%, міжнародні організації вказують, що це моноетнічні держави. При цьому у більшості областей українці у своїй частці населення сягають понад 90%. Це ж саме можна сказати і про релігійну складову, де у кожному регіоні є один або схожий домінуючий релігійний напрям. Очевидно тут була взята за основу ідея різноманіття зі США та західної Європи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді