Депутати розблокують призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури

17:55, 19 октября 2020
Щоб запобігти проблемам із призначення керівника САП необхідно змінювати законодавство, бо в ньому виявився сюрприз.
Депутати розблокують призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Депутати подали в Раду законопроєкт № 4227 від 19.10.2020 «Про внесення змін до розділу II «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» щодо призначення на адміністративні посади у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі».

 Законопроєкт розгляне Комітет із питань правоохоронної діяльності.

 Підготовленим проєктом вносяться зміни до абзацу четвертому пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» № 113-IX від 19.09.2019 р., відповідно до яких слова «частин четвертої, п’ятої, сьомої, восьмої статті 39» заміняються словами «абзаців першого-четвертого частини четвертої, частин п’ятої, сьомої, восьмої статті 39».

Річ у тім, що дія частини четвертої статті 39 Закону «Про прокуратуру», яка з поміж іншого, визначає, що призначення заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури строком на п’ять років, а також призначення прокурора на адміністративну посаду у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі здійснюється у встановленому Законом України «Про прокуратуру» порядку Генеральним прокурором, а на адміністративну посаду керівника підрозділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та його заступника - керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, була призупинена до 1 вересня 2021 року на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» № 113-IX від 19.09.2019 р.

 Тобто, депутати хочуть відновити дію одного абзацу частини четвертої статті 39 Закону України «Про прокуратуру», дія якого зупинена.

Уточнення дозволить відновити положення, яким передбачено, що керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури призначається на посаду строком на 5 років.

 Оскільки парламентарі вже делегували своїх членів до складу Конкурсної комісії з обрання керівника САП, то і порядок його призначення теж вирішили розблокувати.

 Відповідно до частини другої статті 8-1 Закону України «Про прокуратуру» призначення на адміністративну посаду в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі здійснюється за результатами відкритого конкурсу.

 На окремі посади призначення здійснюється Генеральним прокурором, а на деякі - керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

 Організація та проведення конкурсу здійснюються конкурсною комісією, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України та сім осіб, визначених Верховною Радою України.

 Верховна Рада України 17 вересня 2020 року прийняла Постанову «Про визначення представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі» № 908-IX від 17.09.2020 р., та делегувала до складу даної Конкурсної комісії своїх представників.

 Раніше Комітет рекомендував законопроект, що торкається ділової мети, презумпції вини та штрафів у податкових відносинах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси