Комітет рекомендував законопроект, що торкається ділової мети, презумпції вини та штрафів у податкових відносинах

19:00, 15 октября 2020
Гетманцев хоче, щоб законопроект, який торкається РРО, ухвалили за основу та в цілому.
Комітет рекомендував законопроект, що торкається ділової мети, презумпції вини та штрафів у податкових відносинах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики схвалив скандальний законопроект № 4065 та рекомендував Верховній Раді прийняти його за основу та в цілому.

Законопроєктом пропонується:

- уточнити обставини, при яких контрольовані операції не мають ділової мети, при цьому обов’язок доведення таких обставин покладається на контролюючий орган;

- визначити види коригувань у зв’язку із проведенням операцій з нерезидентами, що не мають ділової мети як по контрольованих, так і по неконтрольованих операціях. У разі проведення таких коригувань інші коригування передбачені розділом ІІІ ПКУ не здійснюються.

- запровадити перехідні положення щодо оподаткування нерезидентів, через їх постійні представництва;

- уточнити норми по «тонкій» капіталізації;

- відстрочити оподаткування контрольованих іноземних компаній з 2022 року, тощо.

 Законопроєктом пропонується виключити з Податкового кодексу статтю 127 (Порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати) та статтю 115 ПК (Застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) у разі вчинення кількох порушень).

 Стаття 124 доповнюється пунктом 124.5 наступного змісту :

«У разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) фізичній особі податкове/податкові повідомлення-рішення з податку на майно у строки, встановлені відповідними нормами цього Кодексу, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої цим Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання».

 Пункт 111.3 статті 111 ПК доповнюється частиною 2 такого змісту:

"111.3. …..

Притягнення фізичної або юридичної особи до фінансової відповідальності за податкове правопорушення, що передбачає встановлення контролюючими органами вини особи, не передбачає презумпції наявності вини фізичної особи чи посадових (службових) осіб юридичної особи у випадках притягнення фізичної особи чи посадових (службових) осіб юридичної особи до юридичної відповідальності інших видів, та не звільняє від обов’язку її доведення у порядку, передбаченому законом.»

 Законопроєктом пропонується уточнити обставини, при яких контрольовані операції не мають ділової мети, при цьому обов'язок доведення таких обставин покладається на контролюючий орган.

Законопроєкт також вносить зміни до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

Використання програмних реєстраторів розрахункових операцій при роздрібній торгівлі пальним забороняється.

Суб’єкти господарювання, які використовують програмні реєстратори розрахункових операцій, повинні передавати до контролюючих органів по дротових або бездротових каналах зв’язку інформацію у формі електронних копій розрахункових документів, електронних фіскальних звітів, електронних фіскальних звітних чеків та іншу інформацію, необхідну для обліку роботи програмних реєстраторів розрахункових операцій фіскальним сервером контролюючого органу, яка створюється засобами таких програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Програмні реєстратори розрахункових операцій та фіскальний сервер контролюючого органу повинні забезпечувати можливість одержання в автоматичному режимі даних про електронні розрахункові документи від фіскального серверу контролюючого органу, необхідних для формування засобами програмного реєстратора розрахункових операцій та передачі до фіскального серверу контролюючого органу фіскальних звітів та електронних фіскальних звітних чеків за відповідний період.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про законопроєкт, яким передбачається розкриття банківської таємниці без рішення суду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва