ТСК Верховної Ради: під виглядом псевдореформи будівельна галузь повністю заблокована

14:46, 6 ноября 2020
У парламентської тимчасової слідчої комісії накопичилося чимало питань до уряду.
ТСК Верховної Ради: під виглядом псевдореформи будівельна галузь повністю заблокована
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Урядові постанови про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) та про створення замість неї трьох нових установ, які були прийняті в березні 2020 року, не відповідають Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Про це на брифінгу у Верховній Раді заявив голова Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, народний депутат Андрій Пузійчук.

За його словами, нові органи державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду сьогодні не працюють, бо є питання до їх легітимності, а також незрозумілими є джерела їх фінансування. Таким чином, ДАБІ начебто ліквідована, але по факту існує і буде далі існувати, допоки не будуть внесені зміни до законодавства.

«Сьогодні під виглядом псевдореформи будівельна галузь повністю заблокована. ДАБІ вже не має повноважень виходити з перевірками і зупиняти виконання робіт на об’єктах, які будуються незаконно, а добросовісні забудовники та інвестори жаліються, що не можуть отримати дозволи для будівництва, або ввести об’єкти в експлуатацію», - зазначає голова ТСК.

Члени комісії на своєму засіданні, яке відбулося 5 листопада, вирішили, що, по-перше, звернуться до Президента України з проханням зупинити дію незаконних постанов Кабінету Міністрів України

По-друге, народні депутати ініціюють  винесення на розгляд Верховної Ради проекту постанови про заслуховування прем’єр-міністра та членів уряду, відповідальних за будівельну галузь на засіданні парламенту. Від них хочуть почути, як вони бачать реформу галузі і якими будуть подальші дії, і не просто декларативно, а з чітким планом.

«Сьогодні жодної відповіді на ці питання від профільного міністерства немає», - зауважив нагородний депутат.

Крім того, він запевнив, що ТСК продовжуватиме дослідження фактів кричущих порушень у сфері будівництва і сприятиме скасуванню незаконних рішень та покаранню винних. З цією метою на кожне засідання комісії будуть запрошуватися представники правоохоронних органів.

Нагадаємо, що 13 березня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв дві постанови: № 218 «Про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ)» та № 219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду».

Згідно з постановою № 218, замість ДАБІ, яке ліквідовується, створюється новий центральний орган виконавчої влади - Державна сервісна служба містобудування України (Держсервісбуд). Її основним завданням мало б бути надання, відмова у видачі або анулювання документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів.

Іншою постановою № 219 створені ще два центральних органи виконавчої влади: Державна інспекція містобудування України (ДІМ) та Державне агентство з технічного регулювання в містобудуванні України. На перший покладався нагляд і контроль в будівництві, а на другий - створення державних будівельних норм, єврокодів тощо.

Також на час створення цих нових органів у сфері містобудування Кабмін призупинив дію постанови № 553 «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю». Мораторій на перевірки мав тривати два місяці, але в підсумку діє вже понад півроку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва