Як діяти, якщо думаєте, що маєте симптоми COVID-19

12:15, 9 ноября 2020
Посадовці заявляють, що до вас має виїхати мобільна бригада і взяти матеріали для тесту, але на практиці це не завжди працює саме так.
Як діяти, якщо думаєте, що маєте симптоми COVID-19
moz.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Черговий «психологічний бар’єр» у 10 тисяч нових виявлених хворих на COVID-19 за добу подолано. За офіційними даними, в Україні хворіють понад 250 тисяч людей, ще 200 тисяч вже перехворіли, і понад пів мільйона людей мають підозру. Втім, невідомою залишається кількість людей, які думають, що можуть хворіти, але не знають, що робити і до кого звертатися.

Державні органи у сфері охорони здоров’я, зокрема – НСЗУ, закликають людей, які мають суттєві підозри щодо свого стану здоров’я, залишатися вдома та подзвонити своєму сімейному лікарю. Той, у разі обґрунтованості підозр, має викликати вам мобільну бригаду, яка має провести забір біоматеріалів для проведення тесту методом ПЛР.

«Нагадуємо, якщо з’явилися симптоми COVID-19 - лихоманка, кашель, задишка, утруднене дихання - хворий має зателефонувати своєму лікарю, з яким укладено декларацію. Йти до лікарні не потрібно», – наполягають у НСЗУ.

Приблизно такого самого алгоритму дій у Службі Здоров’я закликають дотримуватися і людей, які з будь-яких причин не мають сімейного лікаря. У такому разі треба дзвонити на гарячу лінію COVID-19 у вашій області – оператор викличе за вашою адресою мобільну бригаду для проведення забору матеріалів.

Втім, як це часто буває, офіційні позиції та пресрелізи державних структур не завжди відповідають тому, що відбувається на практиці. А тому лікар може запросити вас прийти до лікарні для проведення тестування. У разі, якщо у вас немає сімейного лікаря, на гарячій лінії вас можуть перенаправити на чергового лікаря вашої «дільничної» поліклініки. Після проведення тесту вас направлять на самоізоляцію до находження результатів, а інформацію про вас передадуть одному з лікарів поліклініки – він має зв’язати з вами у найближчий час. Цей лікар буде консультувати вас з усіх питань пов’язаних з перебігом хвороби. Якщо він вам не подзвонив, подзвоніть самостійно черговому лікарю і попросіть дати контакти.

Якщо забір матеріалів для тестування вам проводив черговий лікар, то результати можуть передати як призначеному вам лікарю, так і до чергового. Якщо вам із тих чи інших причин не сказали, скільки чекати результатів, то зачекайте 2-3 робочих дні, а тоді раз на день дзвоніть до чергового і питайте, чи вони не надійшли. Забір матеріалів мобільною бригадою чи у поліклініці та проведення тестування зразків є безкоштовним.

Практичний досвід пацієнтів різниться і у строках проведення тестування у державних та комунальних установах. Так, комусь тестування роблять одразу після звернення, інші говорять про тижні очікування. Так само різним є і час очікування результатів – від пари днів до 2-3 тижнів. Що впливає на такі відмінності – важко сказати.

Якщо ви не готові ризикувати і хочете гарантовано провести тестування і отримати результати протягом 1-2 днів, то варто розглянути тестування у приватних лабораторіях. Ціни у таких закладах фактично не мають верхньої межі, а одні з найдешевших тестів у Києві (якщо не найдешевші) пропонують за 700 гривень. Швидке отримання результатів тестування дозволить лікарю краще розуміти перебіг хвороби, допоможе йому із призначення подальшого обстеження і лікування.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Україні вступило в дію нове карантинне «зонування».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області