Колектив академії державного управління збунтувався проти Зеленського

17:13, 12 ноября 2020
Президент України підписав Указ про переведення академії до структури КНУ імені Тараса Шевченка.
Колектив академії державного управління збунтувався проти Зеленського
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 487/2020 «Про впорядкування використання об'єктів державної власності, що перебувають в управлінні Державного управління справами», за яким Національна академія державного управління при Президентові України (НАДУ), включно з Дніпропетровським, Львівським, Одеським, Харківським регіональними інститутами державного управління, буде передана до сфери управління Міністерства освіти і науки України.

У пресслужбі глави держави повідомили, що Володимир Зеленський ухвалив таке рішення на підставі пропозицій Кабінету Міністрів України та Державного управління справами, а також за результатами розгляду звернення Київського національного університету імені Тараса Шевченка, в який і має влитися НАДУ.

Реакція викладачів

У соціальних мережах віцепрезидент НАДУ Сергій Попок написав, що це рішення приймалося «без будь-яких консультацій з колективом чи керівництвом НАДУ».

Профспілка НАДУ від імені колективу академії написала відкритого листа президентам України Володимиру Зеленському, Леоніду Кравчуку, Леоніду Кучмі, Віктору Ющенку, Петру Порошенку, прем’єр-міністру Денису Шмигалю, голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, т.в.о. міністра освіти і науки Сергію Шкарлету, голові Національного агентства України з питань державної служби Наталії Алюшиній та головам комітетів і фракцій Верховної Ради. Де зокрема зазначили, що

«НАДУ та її Дніпропетровський, Львівський, Одеський і Харківський регіональні інститути державного управління з 1995 року (25 років) займаються підготовкою професійних управлінських кадрів для органів державного управління та місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 3 ст. 48 Закону України «Про державну службу» науково-методичне забезпечення діяльності системи підготовки, перепідготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації державних службовців здійснює Національна академія – заклад вищої освіти з особливими умовами навчання, які визначаються Кабінетом Міністрів України.

5 листопада 2020 року Президент України підписав Указ № 487/2020 «Про впорядкування використання об’єктів державної власності, що перебувають в управлінні Державного управління справами», згідно з яким Національна академія державного управління при Президентові України (разом із Дніпропетровським, Львівським, Одеським, Харківським регіональними інститутами державного управління) буде передана до сфери управління Міністерства освіти і науки України. Крім того, на офіційному сайті Президента України є інформація: «Президент переконаний, що вже найближчим часом науково-педагогічні працівники та слухачі НАДУ посядуть гідне місце в почесній родині Київського національного університету імені Тараса Шевченка».

Наголошуємо: система нормативно-правових актів, що регулює діяльність Національної академії, визначає за нею спеціальний статус, який закріпити та реалізувати за структурним підрозділом університету неможливо.

Ураховуючи стратегічну важливість компетентного управлінського забезпечення державного управління та місцевого самоврядування для сталого розвитку й безпеки нашої держави, важливо зберегти особливий статус системи Національної академії та використати її потенціал як закладу, що має державно-управлінську освітню спеціалізацію і стратегічне значення.

Глибоке занепокоєння викликає той факт, що це питання не обговорювалося з науково-педагогічними працівниками й іншими співробітниками, здобувачами вищої освіти Національної академії та її регіональних інститутів. Хоча подібне обговорення передбачене законодавством.

Колектив Національної академії за результатами спільного обговорення зазначеної ситуації на відкритих зборах первинної профспілкової організації виступає за збереження закладу при Президентові України. У разі неможливості цього звертається до вищого керівництва держави з пропозицією щодо подальшого функціонування Національної академії та її регіональних інститутів державного управління як самостійних закладів вищої освіти з особливими умовами навчання фахівців для органів державного управління та місцевого самоврядування. Адже у багатьох провідних державах функціонують подібні заклади освіти під особливою увагою та опікою глав держав і їх урядів.

Сподіваємося, що позиція нашого колективу буде врахована під час ухвалення остаточного рішення щодо статусу Національної академії та статусу її регіональних інститутів, а також їх провідного місця в системі професійного навчання публічних службовців України».

 Майно Академії

У Києві академія має корпус та гуртожиток в районі метро Лук’янівська (вулиці Академіка Ромоданова та Андрія Іллєнка відповідно), а також корпус і гуртожиток на вулиці Антона Цедіка.

Львівський регіональний інститут має корпус і гуртожиток в смт Брюховичі.

Одеський регіональний інститут – корпус і гуртожиток на вул. Генуезька.

Дніпропетровський реігональний інститут – корпус і гуртожиток на вул. Гоголя.

Харківський регіональний інститут – корпус і гуртожиток на Московському проспекті.

Тобто майно в академії є. І важливим  є питання, як ним будуть розпоряджатися. Також невирішеним є кадрове питання. Зважаючи на те, що фахівців спеціальності «публічне адміністрування» почали готувати майже у всіх вишах і в самому КНУ імені Тараса Шевченка, очевидно, на думку деяких експертів, варто чекати скорочень кадрів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що оприлюднено проект Концепції розвитку юридичної освіти, який передбачає скорочення кількості юридичних вузів, ліквідування спеціальності «Міжнародне право» та проведення навчання на спеціальності «Право» лише за ступенем магістра на денній формі.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва