Цього року на судову систему додаткових грошей не буде, — народний депутат

13:19, 7 декабря 2020
Проте, у наступному році парламент намагається не допустити фінансового колапсу судової гілки влади.
Цього року на судову систему додаткових грошей не буде, — народний депутат
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Відсутність коштів на фінансування судової системи вже позначилося на відправленні поштової кореспонденції у судових справах, яка зупинилась через відсутність конвертів та поштових марок. Судові рішення учасники судових процесів можуть тільки особисто отримати в приміщенні суду. Подібна ситуація склалася і щодо послуг інтернету. На даний момент пропускна здатність інтернет-зв’язку в судах упала до мінімуму.

«Судово-юридична газета» звернулася до народного депутата України, члена Комітету Верховної Ради з питань правової політики Дениса Маслова з проханням прокоментувати, чи збирається парламент якось виправляти ситуацію, яку переживає судова гілка влади.

«На сьогоднішній день ситуація в судах є не просто важка, вона – кричуща. Вже на десятки йде лік кількості судів, які повідомляють про неможливість повідомлення учасників судових процесів за допомогою поштових відправлень, а за зниженням швидкості інтернету буде його повне відключення через відсутність оплати, і, фактично, суди стануть», - погоджується народний депутат.

За його даними, за бюджетом 2020 року потреби судової системи були недофінансовані майже на 30 відсотків.

«Що в цій ситуації робить парламент. Як головний комітет з цього питання, ми неодноразово збирали всіх учасників – керівництво Державної судової адміністрації, Міністерства фінансів, Вищої ради правосуддя та представників судів різних ланок. Проговорювали питання фінансування. Ми не просто просили, ми вимагали цього. Вимагали реакції Кабміну, безпосередньо прем’єр-міністра, міністра фінансів, щоб вони втрутилися в цю ситуацію, виділили додаткові кошти і профінансували. У розумінні необхідності фінансування потреб судової системи ми одностайні, незалежно від політичних уподобань», - розповів член комітету з питань правової політики.

За словами парламентарія, є певні сумніви у раціональності використання виділених коштів Державною судовою адміністрацією. Але поки в цьому питанні розбираються і ще не поставили крапку, судова система має бути повністю профінансована.

«На жаль, видається так, що у цьому році вже не будуть виділені ще якісь додаткові гроші», - зазначає Денис Маслов.

Він переконаний, що зараз головне - вибороти бюджет 2021 року.

«Там знову закладений дефіцит фінансування. За різними оцінками, він складає від трьох до п’яти з половиною мільярдів гривень. І ми дуже боїмося, щоб ситуація нинішнього року не тільки не повторилася, а не стала ще більш глибшою. Для комітету це завдання є пріоритетним – добитися, щоб у бюджеті 2021 року було закладено достатньо коштів для фінансування судової гілки влади», - каже парламентарій.

Якщо конкретно, він звертає увагу, що сьогодні на наступний рік виділено трохи більше 13 млрд гривень із загального фонду, а також 2,5 млрд гривень із спецфонду. Це рівень поточного року, тому комітет продовжує вимагати виділення додаткових 5,6 млрд гривень, що конче необхідно судовій системі.

«Думаю, якщо бюджет доопрацювати із питаннями запровадження електронного суду та раціонального використання ресурсів Державною судовою адміністрацією, сума коштів може бути зменшена. Але, ще раз наголошую, в бюджеті ми маємо закласти повноцінний обсяг фінансування, інакше, це буде порушенням статей 126 та 130 Конституції України, які гарантують незалежність судової гілки влади та створення належних умов для функціонування судів і діяльності суддів», - підсумовує Денис Маслов.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду