Верховний Суд визнав законним встановлення автономного опалення та відключення від внутрішньобудинкових мереж

17:20, 30 декабря 2020
Докази про те, що встановлення автономного опалення призвело до порушення конструктивних елементів будинку, позивач не надав.
Верховний Суд визнав законним встановлення автономного опалення та відключення від внутрішньобудинкових мереж
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 200/18092/14-ц визнав законним встановлення автономного опалення.

Між сторонами виник спір щодо правомірності дій відповідачів з відключення споживача від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води і встановлення індивідуального опалення в багатоквартирному будинку. Ці правовідносини регулюються положеннями ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання», Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 з урахуванням змін та доповнень згідно з наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 6 листопада 2007 року № 169.

Пунктом 6.34 ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання» встановлено орієнтовний перелік опалювального газового обладнання для опалення приміщень житлових будинків висотою до 10-ти поверхів. При цьому ні цим пунктом, ні іншими положеннями ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання» не встановлюється заборони на встановлення автономного опалення в окремих приміщеннях (квартирах) житлового будинку з висотою 10-ть та більше поверхів, а також взагалі окремо не регламентується, які типи та види опалення (центральне чи автономне) повинні застосовуватися у таких будинках.

Додаток 3 Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4, на який посилався позивач та який встановлював основні технічні рішення теплопостачання житлових будинків і їх окремих приміщень (квартир, нежитлових приміщень, секцій, під'їздів) при відключенні від мереж ЦО і ГВП, було скасовано (виключено) шляхом внесення змін до зазначеного наказу згідно з наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 6 листопада 2007 року № 169.

Тим самим питання щодо технічного рішення теплопостачання житлових будинків і їх окремих приміщень (квартир, нежитлових приміщень, секцій, під'їздів) при відключенні від мереж ЦО і ГВП має вирішуватися відповідними спеціалізованими підприємствами та організаціями при розробці та затвердженні проекту індивідуального (автономного) теплопостачання.

При цьому вибір запропонованих схем може супроводжуватися економічними розрахунками (п. 2.4 Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4 з урахуванням змін та доповнень згідно з наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 6 листопада 2007 року № 169).

 Відповідно до п.п. 2.1 та 2.2 Порядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживача від централізованого теплопостачання, затвердженого наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2005 року № 4, для вирішення питання відключення житлового будинку (будинків) від мереж централізованого опалення його власник (власники) повинен (повинні) звернутись до Комісії з письмовою заявою про відключення від мереж ЦО і ГВП. Рішення Комісії оформляється протоколом, витяг з якого у десятиденний строк надається заявникові.

Суди попередніх інстанцій виходили з того, що встановлення автономного опалення у квартирі № 15 відбулося за наявності дозволу міської постійної Комісії з розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, про що свідчить виписка з Протоколу № 10/231 засідання міської постійної Комісії з розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води від 7 грудня 2007 року.

Крім того, 12 березня 2009 року ПАТ «Дніпрогаз» розроблено та видано відповідачу відповідні Технічні умови № 0300/55 на проектування додаткового встановлення опалювального котла з відводом продуктів згоряння через зовнішню стіну квартири.

30 березня 2009 року КП «Теплоенерго» затверджено та видано відповідачу Робочий проект реконструкції системи опалення за зазначеною адресою.

Проведеною 14 серпня 2009 року перевіркою технічного стану димових та вентиляційних каналів встановлено їх відповідність технічним умовам та придатність для відводу продуктів згоряння від побутових газових приборів.

19 серпня 2009 року отримана згода ОСББ на встановлення автономного опалення в квартирі.

Врахувавши розрахунок максимальної концентрації забруднюючих речовин від роботи встановленого у квартирі котла, додержання вимог законодавства при підключенні системи автономного опалення і відключенні квартири від внутрішньобудинкових мереж ЦО і ГВП, суди дійшли висновку про правомірність дій відповідача.

Згідно з п. 6.34 ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання» для опалення приміщень житлових будинків висотою до 10 поверхів включно допускається передбачати газові каміни, конвектори, калорифери та інші типи опалювального газового обладнання заводського виготовлення з відводом продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку (за схемою, передбаченою заводом-виготовлювачем).

Квартира відповідача знаходиться нижче 10 поверху, тому автономне опалення за даною адресою встановлюється на загальних засадах і, крім того, заводом-виробником опалювального приладу обмежень щодо поверху будинку також не передбачено.

Докази про те, що встановлення автономного опалення у квартирі призвело до порушення конструктивних елементів будинку, позивач не надав і такі у матеріалах справи відсутні.

Аналізуючи встановлені судами обставини справи, Верховний Суд погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про відмову в задоволенні позовних вимог, оскільки відповідачі довели правомірність своїх дій при відключенні від внутрішньобудинкових мереж і підключенні системи автономного опалення, а позивачем належних і допустимих доказів на підтвердження позову і спростування доказів, наданих відповідачами, не надано.

Обставини справи

 У жовтні 2014 року Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку звернулося з позовом до відповідача та Публічного акціонерного товариства «Дніпрогаз» про зобов'язання привести систему централізованого опалення до попереднього стану.

Позовні вимоги обґрунтовані наступним:

- встановлення автономного опалення у квартирі відбулося без дозволу міської постійної Комісії з розгляду питань щодо відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води;

- встановлення автономного опалення у квартирі призвело до порушення конструктивних елементів будинку (зміни гідравлічної опори стояка), що може спричинити чи вже спричинило порушення санітарно-технічних норм та правил протипожежної безпеки;

- власники квартири не зверталися до Комунального підприємства «Теплоенерго» за погодженням проекту та складанням акта на відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води;

- відповідач не отримувала від позивача як балансоутримувача будинку погодження чи дозволу на встановлення автономного опалення;

 - відповідні служби санітарно-епідеміологічна станція та Головне архітектурно-планувальне управління не погоджували улаштування автономного опалення у зазначеній квартирі і немає висновку СЕС з дослідження складу газу, що утворюється при роботі котла.

Позивач просив визнати незаконним відключення від централізованого опалення та гарячого водопостачання квартири і встановлення автономного опалення, а також просив зобов'язати відповідачів відновити становище, яке існувало до порушення, демонтувати автономне опалення за даною адресою та підключитися до системи централізованого опалення і гарячого водопостачання.

Рішенням Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська від 28 серпня 2017 року в задоволенні позовних вимог відмовлено.

 Ухвалою апеляційного суду Дніпропетровської області від 19 грудня 2017 року апеляційну скаргу ОСББ залишено без задоволення, а рішення Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська від 28 серпня 2017 року без змін.

Раніше КАС визначив, в якому випадку можливо отримати дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді