Хто виплачує грошову допомогу по інвалідності військовослужбовцю: практика КАС ВС

09:10, 25 января 2021
КАС погодився з позицією суду першої інстанції щодо виплати грошової допомоги по інвалідності звільненому військовослужбовцю.
Хто виплачує грошову допомогу по інвалідності військовослужбовцю: практика КАС ВС
Источник фото: armyinform.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу №520/11723/18, ключовим у якій було питання щодо особи, яка має обов`язок призначити та виплатити позивачу одноразову грошову допомогу у зв`язку з встановленням інвалідності.

Позивач на підставі наказу Міністерства оборони України від 19.10.1999 був відряджений для проходження військової служби до Украерорух, у якому на день звільнення обіймав відповідну посаду.

20.12.2018 позивач звернувся до суду з позовом до Державного підприємства обслуговування повітряного руху України, Харківського обласного військового комісаріату, Міністерству оборони України, у якому просив:

- визнати протиправною бездіяльність Украерорух щодо невиплати одноразової грошової допомоги у зв`язку із встановленням ІІ групи інвалідності внаслідок захворювання, пов`язаного з проходженням військової служби;

- стягнути з Украерорух одноразову грошову допомогу у зв`язку із встановленням ІІ групи інвалідності внаслідок захворювання, пов`язаного з проходженням військової служби.

Рішенням Харківського окружного адміністративного суду позов задоволено.

Постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 17.04.2019 скасовано рішення Харківського адміністративного суду від 24.01.2019, ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні позову.

КАС ВС, розглядаючи справу, дійшов висновку, що виплата одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, які були відряджені до Украерорух, у разі встановлення інвалідності внаслідок захворювання, пов`язаного з проходженням військової служби, має здійснюватися за рахунок коштів цього Державного підприємства, а не Міністерства оборони України.

Логіка КАС ВС

Відповідно до ч. 10 ст. 6 Закону України від 25.03.1992 № 2232-XII «Про військовий обов`язок і військову службу» військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань можуть бути відряджені до державних органів, підприємств, установ, організацій, а також державних та комунальних закладів освіти для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі.

Перелік посад, що заміщуються військовослужбовцями у таких державних органах, на підприємствах, в установах, організаціях, а також державних та комунальних закладах освіти, затверджується Президентом України.

Згідно зі ст. 41 Закону № 2232-ХІІ виплата одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, та резервістів під час виконання ними обов`язків служби у військовому резерві здійснюється в порядку і на умовах, встановлених Законом України № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

У п. 5 ч. 2 ст. 16 Закону № 2011-XII передбачено призначення та виплату особі, звільненій з військової служби, одноразової грошової допомоги у разі встановлення інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби.

З огляду на ч. 5 ст. 16-3 Закону № 2011-XII особі, звільненій з військової служби, який (яка) на день отримання інвалідності, визначення ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності або на день його (її) звільнення з військової служби обіймав (обіймала) посаду в державному органі, установі, організації із залишенням на військовій службі, виплата одноразової грошової допомоги здійснюється за рахунок коштів цих державних органів, установ, організацій, до яких він (вона) були відряджені.

Отже, одноразова грошова допомога у разі встановлення інвалідності військовослужбовцю, який на день звільнення був відряджений, виплачується державним органом, установою, організацією, у якій такий військовий обіймав посаду на день звільнення з військової служби.

Грошове та матеріальне забезпечення військовослужбовців, відряджених до Украерорух, відповідно до п. 4 постанови Кабінету Міністрів України від 19.07.1999 № 1281 «Про створення об`єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України» здійснюється у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 № 104 «Про порядок і норми грошового та матеріального забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань, осіб начальницького складу органів внутрішніх справ, органів і установ виконання покарань, відряджених до органів виконавчої влади та інших цивільних установ».

Пункт 4 Постанови № 104 містить аналогічні до ч. 5 ст. 16-3 Закону № 2011-XII положення щодо виплати грошового забезпечення військовослужбовцям за рахунок коштів тих державних органів, установ та організацій, до яких були відряджені військовослужбовці.

Державна організація (установа, заклад) відповідно до Класифікації організаційно-правових форм господарювання ДК 002:2004 утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини державної власності, як правило, без поділу її на частки, і входить до сфери його управління.

Украерорух не є державним органом. Проте, як державне унітарне підприємство входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, про що вказано у п. 1.1 Статуту державного підприємства.

У такому разі, виплата одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, які були відряджені до Украерорух, у разі встановлення інвалідності внаслідок захворювання, пов`язаного з проходженням військової служби, має здійснюватися за рахунок коштів цього Державного підприємства, а не Міністерства оборони України.

Раніше КАС ВС визначився з питанням включення в пенсію заробітків в іноземній валюті.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси