Ви небажаний клієнт: чим закінчуються історії з блокуванням карткових рахунків виконавчою службою

12:11, 25 января 2021
Ситуації з блокуванням карткових рахунків виконавчою службою та банками отримують неочікуване продовження.
Ви небажаний клієнт: чим закінчуються історії з блокуванням карткових рахунків виконавчою службою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» неодноразово розповідала, що проблема блокування карткових рахунків у виконавчому провадженні набула масового масштабу.

Блокування карткових рахунків відбувається майже у всіх категоріях справ: від заборгованості за кредитами до порушення правил паркування.

Винними у цьому називають, у першу чергу, виконавців судових рішень, які накладають арешт на грошові кошти у непропорційному вимірі – тобто на всі кошти на всіх рахунках. Хоча за загальним правилом, стягнення грошових коштів із боржників повинно проводитися в межах суми заборгованості без зупинення банком операцій за рахунком клієнта.

Зрозуміло, що технічну можливість заблокувати або розблокувати картковий рахунок має лише банківська установа. Що банк і робить, скориставшись постановою державного або приватного виконавця, зупиняючи всі фінансові операції клієнта. Юридичною мовою це називається «зупинення фінансових операцій».

Державні та приватні виконавці такого зробити не можуть, а Закон «Про виконавче провадження» не передбачає таких виконавчих дій як зупинення фінансових операцій або блокування рахунків.

Проблема полягає ще й у тому, що блокуються зарплатні, пенсійні та інші рахунки, які пов’язані із забезпеченням життєво необхідних потреб людини. Зазвичай, суди арешт на такі карткові рахунки скасовують, проте це тривалий процес.

«Судово-юридична газета» звернулася із відповідними запитами для отримання роз’яснень до Мін’юсту та державних банківських установ із НБУ включно.

І хоча відповідей ми ще не отримали, а в Міністерстві пообіцяли провести нараду з питань, щоб остаточно їх вирішити, історія отримала неочікуване продовження.

Наприклад, мають місце випадки, коли громадяни звертаються до банківських установ (у тому числі державних) для оформлення зарплатних карток та отримують відмову в обслуговуванні з посиланням на арешт на всі рахунки, накладений виконавчою службою.

Такий арешт може бути накладений, зокрема, внаслідок наявності штрафу за порушення ПДД, яке зафіксовано в автоматичному режимі. Після сплати всіх штрафів, виконавчого збору та інших платежів, які обійдуться в третину штрафів, виконавча служба виносить постанову про скасування арешту та направляє в банк.

Гадаєте, на цьому історія закінчується?

Після того, як арешт знімається та громадянин знову йде в банк, щоб усе ж таки оформити необхідну йому карту для отримання заробітної плати, фінансова установа просто відмовляє людині в обслуговуванні. І радить звернутися в інші банківські установи. Без пояснення підстав, мотивуючи це тим, що банк має право в односторонньому порядку розірвати договір із клієнтом.

Далі буде ...

Раніше КЦС визнав тривалу відсутність за місцем реєстрації недостатньою підставою для втрати права користування житловим приміщенням.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва