Уряд змінив порядок призначення та розмір стипендій для студентів-сиріт

08:20, 28 января 2021
Зміниться перелік документів, які треба буде подавати для призначення стипендії, а також її розмір буде прив’язаний до прожиткового мінімуму.
Уряд змінив порядок призначення та розмір стипендій для студентів-сиріт
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уряд ухвалив пропоновані Міністерством соціальної політики зміни до Порядку виплати соціальних стипендій. У міністерстві зазначали, що потреба ухвалення пропонованих ними змін викликана необхідністю приведення у відповідність постанов Кабміну до чинного законодавства у цій сфері. Крім того, існує потреба перегляду розміру стипендії, адже для окремих категорій студентів він не переглядався з 2017 року.

Раніше усі студенти, які не мають батьків чи батьки яких про них не піклуються, розглядалися Порядком як одна категорія. Натомість урядовці розділили їх на дві категорії:

  • Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування у разі продовження навчання до 23 років або до закінчення закладів освіти;
  • Особи, які в період навчання у віці з 18 до 23 років залишилися без батьків (батьки яких померли / оголошені померлими, загинули або пропали безвісти).

Обидві категорії студентів матимуть право на одночасне отримання академічної та соціальної стипендії.

Із такої пропозиції випливають також і зміни до пункту 5 Порядку, який визначає перелік документів, які необхідно подати для отримання соціальної стипендії. Раніше було передбачено потребу подавати копії рішення про надання статусу сироти або витяг з обліково-статистичної картки дитини-сироти та копію свідоцтва про смерть батьків для всіх категорій студентів, які позбавлені батьківської турботи. Натомість уряд вніс зміни, які передбачають, що копію вищезгаданого рішення та витяг з обліково-статистичної картки будуть подавати лише діти-сироти та позбавлені батьківського піклування. Для студентів, чиї батьки померли/загинули у період навчання встановлюється окремий перелік документів:

  • Копія свідоцтва про смерть батьків;
  • Рішення суду про оголошення батьків померлими чи визнання їх безвісно відсутніми;
  • Витяг з ЄРДР, який засвідчує внесення до нього інформації про безвісне зникнення;
  • Інформація з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин;
  • Документ, що підтверджує загибель батьків у бойових діях.

Крім того, якщо студента, який залишився без батьків, виховувала одинока мати, додається витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини або довідку про народження місцевої ради із зазначенням підстави для внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини.

Змінили і принцип обрахування стипендій для студентів-сиріт та їх розмір. Так, раніше було встановлено фіксований розмір соціальної стипендії – 2360 гривень. Натомість тепер відійшли від грошового вираження розміру стипендії та прив’язали її до прожиткового мінімуму. Так розмір стипендії буде становити 150% від прожиткового мінімуму на 1 січня відповідного року для дітей від 6 до 18 років (для неповнолітніх студентів) або працездатних осіб (для повнолітніх). Тобто, у 2021 році відповідні стипендії зростуть до 3592,5 гривень для неповнолітніх студентів-сиріт та до 3405 гривень – для повнолітніх.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінсоцполітики пропонує припинити використовувати прожитковий мінімум для обчислення частини виплат.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва