Судовий збір, компенсації та виплати будуть обраховувати через базову величину

10:33, 27 января 2021
Запровадити її з 2022 року хочуть для спрощення підвищення прожиткового мінімуму до його реального розміру.
Судовий збір, компенсації та виплати будуть обраховувати через базову величину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна виносить на розгляд засідання Кабінету Міністрів 27 січня ряд законопроектів, які мають запровадити в українське законодавство «базові величини». Відповідні зміни стосуватимуться соціальної сфери, судочинства та багатьох інших сфер життя українців.  Передбачається, що ця базова величина буде затверджуватися у Держбюджеті.

Ідея її запровадження полягає у тому, щоб до прожиткового мінімуму було прив’язано менше різноманітних величин – так буде простіше його підвищувати без супутнього негативного впливу на певні галузі. В якості обґрунтування своїх пропозицій міністерство зазначає, що на сьогодні законодавчо закріплений прожитковий мінімум удвічі менший за реальний, через те, скільки різного роду величин обчислюється за його допомогою. Тобто, спроба підвищити прожитковий мінімум автоматично веде до збільшення понад 150 видів виплат.

Усі законопроекти Міністерства соціальної політики плановано наберуть чинності з першого січня 2022 року. Тобто, уряд під час підготовки бюджету на наступний рік вже планує передбачати у проекті Держбюджету ці базові величини.

Перший серед них є законопроект про внесення змін до Податкового кодексу. Мінсоцполітики пропонує внести зміни до пункту 5 підрозділу 1 Перехідних положень кодексу. Ці зміни передбачають, що при кваліфікації адміністративних і кримінальних правопорушень застосовується прожитковий мінімум не на рівні податкової соціальної пільги, а у розмірі 50% базової величини, встановленої на 1 січня відповідного року.

Далі урядовці також пропонують замінити згадки прожиткового мінімуму у якості розрахункової одиниці з Кодексу цивільного захисту, Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та багатьох інших законів. У частині випадків відбувається лише заміна згадки прожиткового мінімуму на базову величину, в інших змінюється і розмір/кількість базових величин, які будуть застосовуватися для розрахунку. Так, граничний розмір плати за кваліфікаційний іспит адвокатів із 2022 року становитиме 3 базові величини замість 3 прожиткових мінімумів. У випадку із судовим збором також відбудеться лише технічна заміна «мінімуму» на «величини».

А от розмір допомоги у разі загибелі службовців цивільного захисту змінюється зі 100 прожиткових мінімумів на 130 базових величин. Надбавка до пенсії за особливі трудові заслуги перед Батьківщиною становитиме 70% базової величини замість 200% мінімальної пенсії за віком. Узагальнюючи, можна сказати, що у більшості випадків зміна числового показника стосується виплат у разі загибелі певних категорій громадян та для виплат за певні заслуги, у переважній більшості інших випадків лише запроваджується базова величина.

Ну і, мабуть, одним із ключових аспектів цього законопроекту є внесення змін до закону «Про прожитковий мінімум». У Мінсоцполітики пропонуються змінити навіть саме визначення прожиткового мінімуму. Так, у редакції законопроекту «Прожитковий мінімум – це сума вартості набору продуктів харчування, достатнього для забезпечення повноцінного функціонування організму людини і збереження її здоров’я, та вартості непродовольчих товарів і послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потребу особистості на мінімальному рівні, визначеної відповідно до статті 3 цього Закону».

Також у законопроекті до 3 пунктів скорочується перелік того, для чого застосовуватиметься прожитковий мінімум:

  • Для загальної оцінки рівня життя в Україні;
  • Для встановлення розмірів мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії за віком, державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та інших видів соціальної допомоги, які є основним джерелом доходів;
  • Для формування Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Зміниться і принцип визначення прожиткового мінімуму. Зокрема, урядовці хочуть закріпити у законі, що 50% його розміру становитиме вартість достатнього набору харчування, і ще 50% - непродовольчі товари та послуги.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що уряд планує запровадити річну ціну на газ, компенсації та скасувати пеню за несплату.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки