Уряд планує запровадити річну ціну на газ, компенсації та скасувати пеню за несплату – Шмигаль

11:45, 26 января 2021
Також Юрій Вітренко повідомив, чому ціну на газ не балансують із використанням газу із газосховищ.
Уряд планує запровадити річну ціну на газ, компенсації та скасувати пеню за несплату – Шмигаль
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 січня відбулося перше у 2021 році пленарне засідання Верховної Ради. Розпочали засідання зі згадки актуального для великої кількості населення питання – тарифів.

Так, під час свого виступу народний депутат Олег Кулініч зазначив, що «питання тарифів на житлово-комунальні послуги – одне основних, яке найбільше турбує людей», та запропонував дати Кабміну повноваження встановлювати максимальну націнку на комуналку. А нардеп Артур Герсимов запропонував перенаправити 7 мільярдів гривень з фінансування Президента та правоохоронців та спрямувати їх на субсидії. Він та Тарас Батенко закликав парламент підтримати проект Постанови про звернення до уряду щодо повернення пільгового тарифу на електроенергію.

Виступав на цю тему і Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Нагадаємо, що наприкінці 2020 року уряд скасував пільгові 100 кВт/год за електроенергію, а рішенням від 18 січня з лютого до кінця опалювального сезону чи до кінця карантину зафіксував ціну на природний газ на рівні 6,99 за кубометр.

«По ситуації з тарифами – дуже коротко і дуже чітко. Уряд встановив граничну ціну на газ для населення на рівні 6,99 грн з ПДВ за кубометр газу. Тарифи на гарячу воду та тепло не будуть підвищуватись до кінця опалювального сезону… Після консультацій з урядом і народними депутатами НКРЕКП обмежило тариф на розподіл газу на рівні 1,79 грн за метр кубічний…

Штрафи та пеня за невчасно сплачені газ та тепло за січень не будуть застосовуватись до людей – є така ініціатива урядова, ми її приймем на найближчому засіданні… На найближчих засіданнях Кабміну буде прийнято рішення про компенсації домогосподарствам, у яких встановлено електроопалення. Тобто, ті люди, які мають електроопалення,  будуть отримувати монетизовані компенсації – держава їх не кине», – зазначив Прем’єр.

Також відзначимо, що раніше ми повідомляли про те, що необхідно зробити для того, щоб змінити постачальника газу.

Крім того Денис Шмигаль зазначив, що до весни вони планують розробити і запровадити річний продукт для газорозподільчих компаній – тобто ціна на постачання газу буде встановлюватися на рік, а не буде змінюватися від сезонних коливань ціни на ринку. Прем’єр вважає, що такий принцип дозволить встановити справедливі і зрозумілі тарифи для людей.

Не всі депутати залишилися задоволеними виступом Прем’єра. Зокрема, Іван Крулько поставив Шмигалю таке питання: «Чи відомо вам, за якою ціною та який об’єм газу НАК «Нафтогазом»?.. Чому тим газом дешевим, який закачувався у газові сховища, не балансується урядом ціна на газ для населення зараз, що можна було легко зробити?..». Прем’єр попросив відповісти на це т.в.о. міністра Енергетики Юрія Вітренка.

Вітренко зазначив, що основна частину газу, який знаходиться у газових сховищах, закачувався туди, коли «Україна готувалася до газової війни з Росією» – восени 2019 року. І тоді ціна на газ не була настільки низькою, як, наприклад, влітку 2020 року, через що суттєво знизити ціну на газ для населення завдяки використанню цього газу не вдалося б.

Раніше «Судово-юридична газета» проводила порівняльний аналіз для того, щоб визначити, хто ж платить за газ більше – українці чи громадяни ЄС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва