Вартість газу в Україні та ЄС – хто платить більше

08:35, 25 января 2021
Вартість тарифів – а точніше її підвищення – завжди дуже турбує українців, але чи справді ми так багато платимо за газ.
Вартість газу в Україні та ЄС – хто платить більше
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нещодавно уряд зафіксував верхню межу ціни на газ для населення на відмітці 6,99 грн. Втім, як до того, так і після цього рішення депутати продовжують бомбардувати парламент проектами постанов про звернення до уряду щодо питань, пов’язаних із вартістю комунальних послуг. Не виключено, що це просто піар, але у будь-якому разі це відображає те, що розмір платіжок багато важить для електорату. Отже, порівняймо, скільки українці платять за газ, порівняно із мешканцями європейських країн.

Відповідну інформацію по вартості газу у ЄС та інших країнах Європи можна знайти на сайті Eurostat – статистичної організації Європейського Союзу. Втім, статистику по вартості газу Eurostat оновлює лише двічі на рік – у квітні та листопаді. А тому зараз доступна інформація по вартості газу у Європі лише за перше півріччя 2020 року.

Для початку потрібно прийти до спільної одиниці вимірювання. Українці звикли вимірювати споживання газу обсягами – незалежно від якості газу. У той час, як у Європі застосовують для розрахунків одиницю енергії. Тобто, європейці платять за те, скільки тепла у газовому еквіваленті їм надали. Таким чином «розбавляти» газ немає сенсу – попри збільшення обсягів газу, кількість отриманої енергії залишиться незмінною, а тому вартість не зростатиме. Для зручності будемо використовувати європейський варіант, а тому конвертуємо українські кубометри у кіловат/години.

Отже, за даними Укртрансгазу в середньому 1 м3 газу в Україні при спаленні виділяє 8200 ккал, або ж близько 9,51 кВт⋅год. Приблизну вартість 1 кубометру газу за перше півріччя візьмемо на рівні 5 гривень.  Таким чином вартість газу для українського споживача становила близько 52,5 копійок/кВт⋅год, або ж 0,015 євро/кВт⋅год. А тепер порівняймо ці показники із вартістю газу у Європі.

Так, за даними Eurostat, найбільше за 1 кВт⋅год газу платили мешканці Нідерландів та Швеції – 0,099 та 0,098 євро відповідно. Третьою була Франція, де вартість газу була заледве менше 8 євроцентів – 0,079 євро. Найменше ж у країнах ЄС за газ платили у Румунії (0,032 євро), Угорщині (0,0319 євро) та Латвії (0,0315 євро). Середня ж вартість 1 кВт⋅год газу по ЄС складала 0,065 євро. Виходить, у першій половині 2020 року українці платили за газ менше за жителів будь-якої країни ЄС щонайменше у 2 рази. При цьому в усій Європі менше за українців за газ платили лише у Грузії – 0,014 євро/кВт⋅год.

Отже, якщо взяти навіть верхній ціновий поріг газу в Україні станом на січень 2021, який становить близько 11 гривень (ТОВ «Львівенергозбут»), то ми все одно не наздоженемо за цим показником країни ЄС. І це при тому, що далеко не всі українці купують газ у «Львівенергозбут», а вартість газу в Європі взимку також мала вирости у зв’язку із зростанням попиту та обсягів споживання.

Втім, при цьому не варто забувати про різницю у рівні життя і заробітку між ЄС та Україною. А тому перевіримо, скільки газу зможе купити на середню зарплату середньостатистичний українець та громадянин ЄС.

Офіційної інформації по середній заробітній платі по Європейському Союзу за 2020 рік поки що немає, тому візьмемо показники за 2019 рік і припустимо, що вони не змінилися. Отже, українці в середньому на місяць заробляли 11360 гривень, або близько 2 євро на годину, за які могли придбати 133 кВт⋅год газу. Громадяни ЄС в середньому на годину заробляли 27,7 євро і могли купити на ці гроші утричі більше – 426 кВт⋅год газу. Купівельна спроможність громадян Данії, де рівень зарплат найвищий, ще більша – майже 600 кВт⋅год на годинну зарплату. І навіть болгари, які отримують на годину найменше у всьому ЄС (6 євро), можуть купити більше газу за українців – 151,5 кВт⋅год.

Таким чином ми бачимо, що, як така, вартість газу для споживачів в Україні у 2-5 разів менше за ЄС. Але, також стає очевидно, що для оплати тієї самої кількості газу українцям треба віддати більшу долю свого заробітку, що є значно важливішим за абсолютну різницю у ціні. Особливо, якщо порівнювати із країнами, де рівень оплати праці вищий за середньоєвропейські показники.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, кому у 2021 році не будуть давати субсидію.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді