Як у Раді пропонують забезпечити невідворотність покарання за корупцію – законопроект

10:15, 25 февраля 2021
На думку автора, чинні положення закону дозволяють трактувати їх на користь корупціонерів і у певних випадках дають їм можливість уникнути позбавлення волі.
Як у Раді пропонують забезпечити невідворотність покарання за корупцію – законопроект
Джерело фгото: firstregion
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат Сергій Вельможний зареєстрував у Верховній Раді законопроект №5137 щодо «забезпечення невідворотності покарання за корупційні кримінальні правопорушення». У пояснювальній записці законодавець зазначає, що потреба ухвалення його проекту полягає у тому, що «у практиці правоохоронних органів, що здійснюють досудове розслідування корупційних кримінальних правопорушень, а також у судовій практиці розгляду відповідних кримінальних правопорушень, виникло неоднозначне тлумачення положень статті 75 Кримінального кодексу України, яка регламентує звільнення від відбування покарання з випробуванням».

Так, частина перша статті 75 передбачає, що суд не може прийняти рішення про звільнення засудженого за корупційні злочини від виконання покарання з випробуванням. У свою чергу, частина друга статті передбачає наступне:

«Суд приймає рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням у випадку затвердження угоди про примирення або про визнання вини, якщо сторонами угоди узгоджено покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, позбавлення волі на строк не більше п'яти років, а також узгоджено звільнення від відбування покарання з випробуванням».

Тобто, у цій частині уточнень щодо корупційних злочинів немає. Виходячи з аргументації Сергія Вельможного, відсутність цього уточнення на практиці призводить (чи може призвести) до того, що ця сама «невідворотність покарання» за корупційні злочини у вигляді позбавлення волі часом може не забезпечуватися.

Для того, щоб це виправити депутат пропонує викласти початок частини другої статті 75 ККУ у наступній редакції: «Суд, з урахуванням вимог частини першої цієї статті, приймає рішення про звільнення…». Таким чином ця частина передбачатиме пряме посилання на заборону судові ухвалювати рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням для засуджених за корупційні злочини.

Крім того, автор також передбачив у законопроекті зміни до двох статей КПК: 471 та 472, які регламентують зміст угоди про примирення та зміст угоди про визнання винуватості відповідно. За задумом депутата ці статті необхідно доповнити частинами другими, в яких прямо передбачити, що угода про примирення/визнання винуватості «за підозрою чи обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення, яке належить до корупційних кримінальних правопорушень… не може передбачати звільнення від відбування покарання з випробуванням».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ВАКС засудив суддю із Закарпаття до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва