Запровадження електронних рецептів може позбавити пенсіонерів ліків — досвід Польщі

08:40, 18 марта 2021
Люди віком понад 75 років мають право на безкоштовні ліки, але електронні рецепти позбавляють понад 90% пенсіонерів можливості отримати ці ліки.
Запровадження електронних рецептів може позбавити пенсіонерів ліків — досвід Польщі
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У лютому 2021 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров оголосив 94 проекти, у рамках яких буде диджиталізуватися українське суспільство. Одним із цих проектів була цифровізація медичної галузі, включно з електронними рецептами на всі ліки, які таких рецептів потребують. А у грудні минулого року міністр охорони здоров’я Максим Степанов зазначив, що вже цієї весни українці купуватиму антибіотики лише за електронними рецептами. З одного боку, завдяки цьому пацієнтам нарешті не треба буде намагатися прочитати нерозбірливий почерк лікаря. З іншого – залишаються питання щодо того, чи не принесе ця диджиталізація нових проблем для громадян, як це сталося, наприклад, у Польщі.

Як повідомляє Prawo.pl, у Польщі вже чотири роки функціонує програма, за якою люди у віці 75+ років мають можливість отримати безкоштовно певний перелік ліків. На сьогоднішній день такі безкоштовні ліки можна отримати лише через систему e-Zdrowie (е-Здоров’я) і лише у випадку, якщо пацієнт має Електронний кабінет пацієнта (Internetowe Konto Pacjenta), який потрібен для отримання відповідних електронних рецептів.

Але при цьому менше 3% людей у віці понад 75 років мають Електронний кабінет пацієнта. Тобто, 97% людей відповідного віку не отримують належні їм безкоштовні ліки. Очевидно, що мова не йде про добровільну відмову від допомоги держави. Міністерство охорони здоров’я Польщі у своїх заявах стверджувало, що ситуація покращиться, коли усі лікарні отримають відповідне програмне забезпечення, але цього не сталося. І лише після втручання Омбудсмена в уряді серйозно заговорили про те, що проблема не у лікарнях, а спроможності пацієнтів у віці 75+ використовувати електронну систему для отримання рецептів, які обов’язкові для видачі їм ліків.

Користувачами системи e-Zdrowie всього є близько 5,6 мільйонів поляків. Проте більшість із цих людей складає молодь та люди середнього віку. Користувачами системи є менше 190 тисяч людей у віці 71 рік і більше при тому, що Головне управління статистики (GUS) зазначає, що у Польщі проживає близько 1,5 млн осіб цього віку. Тобто, лише 2,1% людей у віці 71+ років мають Електронний кабінет пацієнта. Відповідно, серед людей у віковій категорії 75 та більше цей відсоток має бути ще менший.

Однією з ключових причин такої ситуації є вимоги до підтвердження профілю у системі e-Zdrowie. Способи для цього зазвичай не дуже актуальні для населення старшого віку – наприклад, щось подібне до наявної в Україні верифікації через Bank ID. Тобто, створення Електронного кабінету пацієнта вимагає від пенсіонерів ряду додаткових дій, у яких вони не розуміються. Не говорячи вже про страх, що консультанти нав’яжуть зайві послуги, за які треба буде заплатити.

Як наслідок, на сьогоднішній день Міністерство охорони здоров’я у невідкладному порядку розробляє зміни до нормативно-правових актів, які будуть не лише враховувати «хотілки» у галузі диджиталізації всього життя, але й враховувати реалії, що не всі громадяни до цієї диджиталізації готові.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Польщі планують створити національну систему електронної пошти та що з цією ініціативою не так.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду