Кабмін змінив правила в’їзду в Україну: тепер тест на COVID необхідний всім

12:00, 23 марта 2021
Тепер показувати прикордонникам ПЛР-тест необхідно, незалежно від того, з якої країни ви приїхали та з якою метою: нова редакція постанови Кабміну.
Кабмін змінив правила в’їзду в Україну: тепер тест на COVID необхідний всім
Джерело фото: glavcom.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 березня Кабінет Міністрів своєю постановою № 230 вніс зміни до основної «карантинної» постанови № 1236.

Одна з ключових змін – тепер немає списку «червоних» та «зелених країн», звідки можна приїхати, попередньо не проходячи ПЛР-тестування на COVID.

Так, з постанови виключені норми, що «державою із значним поширенням COVID-19 є держава, в якій кількість нових випадків реєстрації хвороби COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів перевищує кількість таких випадків в Україні. Перелік держав із значним поширенням COVID-19 формується Міністерством охорони здоров’я та переглядається кожні сім днів».

Тепер для в’їзду з усіх країн необхідний буде тест.

Отже, відповідно до нового підпункту 3 пункту 7 постанови самоізоляції підлягають:

громадяни України, які перетинають державний кордон, крім таких громадян, якщо немає підстав вважати, що вони були в контакті із хворою на COVID-19 особою:

  • громадян України, які не досягли 12 років;
  • водіїв та членів екіпажу вантажних транспортних засобів, автобусів, що здійснюють регулярні перевезення, членів екіпажів повітряних і морських, річкових суден, членів поїзних і локомотивних бригад;
  • громадян України, що здійснюють перевезення гемопоетичних стовбурових клітин для трансплантації;
  • громадян України, які мають негативний результат тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено не більш як за 48 годин до перетину державного кордону.

Отже, для того, щоб не потрапити відразу на самоізоляцію, слід мати тест на руках при в’їзді в Україну, якому не більше 2-х днів.

Нагадаємо, що раніше самоізоляції підлягали особи, що прибули з держави або є громадянами держав із значним поширенням COVID-19. Окрім того, існували виключення для «осіб, які прибувають в Україну з метою навчання у закладах вищої освіти»; «осіб, які є громадянами (підданими) держав із значним поширенням COVID-19 та не перебували на території таких держав протягом останніх 14 днів або прямують територією України транзитом та мають документи, що підтверджують виїзд за кордон протягом двох діб»; «працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв офіційних міжнародних місій, організацій, акредитованих в Україні, та членів їх сімей»; «діячів культури за запрошенням закладу культури разом з однією особою, що супроводжує кожного з них» тощо.

Тепер немає виключень навіть для «діячів культури».

Отже, якщо у вас немає на руках ПЛР-тесту при в’їзді в Україну, вам необхідно буде пройти через самоізоляцію.

Так, в оновленій постанові прописано,  що «громадянин України, який підлягає самоізоляції у зв’язку з перетином державного кордону, зобов’язаний встановити та активувати мобільний додаток системи «Вдома». У разі неможливості встановлення мобільного додатка громадянин України підлягає обсервації».

Також самоізоляції підлягають особи, які прибувають з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, АР Крим та м. Севастополя, крім громадян України, які бажають здійснити вакцинацію від COVID-19 на території, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, за умови пред’явлення запрошення на вакцинацію з унікальним ідентифікатором.

Разом з тим, самоізоляція, обсервація громадянина України у зв’язку з перетинанням державного кордону припиняється в разі одержання негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції, який проведено після перетинання державного кордону.

Особа, яка підлягає самоізоляції у зв’язку з перетином контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них, зобов’язана встановити та активувати мобільний додаток. У разі неможливості встановлення мобільного додатка особа підлягає обсервації.

Посадові особи Державної прикордонної служби перевіряють встановлення мобільного додатка громадянами України під час перетину ними державного кордону або особами під час перетину ними контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській областях, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з них.

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси