Верховний Суд висловився щодо отримання будівельного паспорта

13:25, 13 апреля 2021
Згода співвласників земельної ділянки (житлового будинку) в обов'язковому порядку подається як для розміщення нових, так і реконструкції існуючих об'єктів будівництва.
Верховний Суд висловився щодо отримання будівельного паспорта
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув справу № 1940/1891/18 та встановив, що однією з обов’язкових умов отримання будівельного паспорта забудови земельної ділянки є засвідчена в установленому порядку згода співвласників земельної ділянки (житлового будинку) на забудову.

Обставини справи

Позивач звернувся до суду з позовом до відділу державного архітектурно-будівельного контролю Тернопільської міської ради, управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради, про скасування будівельного паспорта та реєстрації повідомлення про початок будівельних робіт.

Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду, позовні вимоги було задоволено.

Висновок Верховного Суду

Судді ВС зазначили, що право на виконання підготовчих робіт і будівельних робіт на об'єктах, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів із незначними наслідками (СС1), об'єктах, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, надається після подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт.

Виконувати будівельні роботи без подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт забороняється. Будівельний паспорт надається уповноваженим органом містобудування та архітектури на підставі поданих документів, зокрема, засвідченої в установленому порядку згоди співвласників земельної ділянки (житлового будинку) на забудову.

ВС відзначив, що системний аналіз наведених правових норм дає підстави дійти висновку про те, що згода співвласників земельної ділянки (житлового будинку) в обов'язковому порядку подається як для розміщення нових, так і реконструкції існуючих об'єктів будівництва.

Також ВС підкреслив, що поняття реконструкції визначено у ДБН А.2.2-3-2012 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», затверджених наказом Мінрегіонрозвитку України від 03 березня 2012 року № 98. Так, у пункті 3.10 зазначених будівельних норм визначено, що реконструкція - це перебудова введених в експлуатацію в установленому порядку об'єктів будівництва, яка передбачає удосконалення виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виготовляється, поліпшення умов експлуатації для проживання, якості послуг, зміну основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність, функціональне призначення, геометричні розміри тощо). Реконструкція передбачає збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій та призупинення на час виконання робіт експлуатації об'єкта в цілому або його частин.

Отже, виходячи з аналізу наведених правових норм у системному зв'язку з визначенням поняття «реконструкція», колегія суддів дійшла висновку, що будівельний паспорт видається для будівництва та реконструкції об'єкта; однією з обов'язкових умов отримання будівельного паспорта забудови земельної ділянки є засвідчена в установленому порядку згода співвласників земельної ділянки (житлового будинку) на забудову.

ВС підкреслив, що згідно з Витягом із Державного земельного кадастру про земельну ділянку, наданого за заяву (запит) позивача, земельна ділянка, цільове призначення якої будівництво та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), перебуває у спільний приватній власності позивача та інших осіб.

На цій підставі колегія суддів погодилась із висновками судів попередніх інстанцій, що відповідно до положень Порядку № 103 управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради для отримання будівельного паспорта на реконструкцію індивідуального житлового будинку разом з іншими документами має бути подана письмова згода співвласників земельної ділянки (житлового будинку).

Оскільки, звертаючись до управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради для отримання будівельного паспорта на реконструкцію індивідуального житлового будинку, не було надано письмової згоди співвласників земельної ділянки (житлового будинку), суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов правильного висновку скасувавши будівельний паспорт, виданий особі_2 на реконструкцію індивідуального житлового будинку.

Враховуючи обставини справи, Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а рішення суду першої та апеляційної інстанції – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС роз’яснив поняття «значний суспільний інтерес» справи та її «виняткове значення».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде