Жінкам, які є підприємцями, дадуть можливість йти у відпустку по догляду за дитиною

08:17, 3 мая 2021
Депутати побачили в законодавстві дискримінацію жінок, що мають дитину до трьох років, та вирішили її позбутися.
Жінкам, які є підприємцями, дадуть можливість йти у відпустку по догляду за дитиною
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Раді зареєстрований проект Закону України «Про внесення зміни до статті 20 Закону України «Про відпустки» щодо усунення дискримінації жінок, які є самозайнятими особами» (реєстр. № 3831 від 13.07.2020).

Проблему нардепи побачили в тому, що стаття 20 Закону України «Про відпустки», яка передбачає порядок надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку іншим особам, не враховує право матері дитини на зайняття підприємницькою діяльністю, що могло б бути підставою для оформлення такої відпустки іншими особами. Тому вирішили вдосконалити механізм надання та використання трирічної відпустки по догляду за дитиною, передбачивши можливість її надання особам, встановленим у ст. 18 Закону України «Про відпустки», в тому числі й у разі реєстрації матері дитини як фізичної особи-підприємця (ФОП). Іншою причиною, яка спонукає депутатів займатися цим питанням, є умова надання соціальної відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трьох, що міститься в частині четвертій статті 20 Закону України «Про відпустки», а саме: припинення виплати допомоги по догляду за дитиною. Але відповідно до змін до Закону України «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми» від 27 березня 2015 року такий вид державної допомоги, як допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років було скасовано. Тому є потреба привести частину четверту статті 20 Закону України «Про відпустки» у відповідність до вимог Закону України «Про державну допомогу сім‘ям з дітьми».

 Законопроект передбачає викладення частини 4 статті 20 Закону України «Про відпустки» в новій редакції, а саме:

«Особам, зазначеним у частині третій статті 18 цього Закону (крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку, прийомних батьків), відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки (із зазначенням дати), або на підставі документа, який підтверджує, що мати дитини зареєстрована як фізична особа-підприємець».

Тож, соціальна відпустка жінкам для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку буде надаватися на підставі документа, який підтверджує, що мати дитини зареєстрована як фізична особа-підприємець.

 Щоправда, ГНЕУ звертає увагу, що у змінах не зазначено про батька дитини, який є ФОП, а також про самозайнятих осіб, що здійснюють професійну діяльність.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, як суд захистив право на належну медичну допомогу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва