Руслан Стефанчук розповів, коли українці отримають можливість голосувати за допомогою смартфону

08:05, 20 мая 2021
Що сказав під час презентації законопроекту про місцевий референдум Руслан Стефанчук.
Руслан Стефанчук розповів, коли українці отримають можливість голосувати за допомогою смартфону
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Раді зареєстрували законопроект № 5512 від 19.05.2021 «Про місцевий референдум». Його автором є перший заступник голови Верховної Ради, народний депутат України Руслан Стефанчук. Головним комітетом визначено Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Руслан Стефанчук повідомив «Судово-юридичній газеті» під час пресконференції на тему "Новий законопроект про місцеві референдуми: правовий аналіз", що законопроект готувався робочою групою, яка запрошувала представників різних асоціацій місцевого самоврядування, вони надавали цілу низку пропозицій. Багато чого автори законопроекту взяли до увагу, дещо може стати предметом дискусій між першим і другим читанням.

Перед робочою групою стояло питання про те, коли громадяни отримають можливість брати участь у референдумі за допомогою засобів електронного зв’язку, зокрема смартфонів та т.п. Ця дилема постала ще тоді, коли розроблявся Закон «Про всеукраїнський референдум». Але питання електронного голосування – це питання ані всеукраїнського, ані місцевого референдуму. Це питання технічне. І тільки тоді, коли буде технічна можливість провести електронне голосування, до якого буде довіра, яке буде мати відповідну фіксацію, коли будуть всі підстави вважати результати такого голосування достовірними – одразу буде імплементовано в усі види народного волевиявлення: референдуми, вибори, петиції, голосування і т.д. і .т.п. Технічна сторона наразі дуже ретельно опрацьовується, проходить випробування на рівні петицій, які з 17 травня стали доступними в додатку «Дія». Як тільки будуть гарантії технічної безпеки і якості обрахунку голосів, пов’язаних з електронним голосуванням, то електронне голосування буде обов’язково імплементовано.  

«Ми живемо в 21 сторіччі, і тому формула, яка була придумана декілька сторіч тому, що право голосу має не кожен, а тільки той, хто в певний час знайде можливість в певне місце, де його чомусь зареєстрували його бабусі, і тільки в певний період висловити свою думку, вже давно є застарілою. Ми повинні рухатися разом з технологіями, але при цьому не забувати, що пріоритетом є якість і безпека визначення результатів голосування», - додав Руслан Стефанчук.

«Референдум – це процес, до якого буде довіра. Псевдореферендуми на окупованих територіях в 2014 році не є волевиявленням громадян ні в який спосіб, тому що вони такими не є. Закон «Про всеукраїнський референдум» та законопроект «Про місцевий референдум» мають низку запобіжників, які повинні забезпечити територіальну цілісність, безпеку, суверенітет України, для того щоб не допускати сепаративних настроїв. Мені здається, що ми максимально унеможливили всі ці речі для того, щоб референдум ні всеукраїнський, ні місцевий не став зброєю проти державності України», - впевнений Руслан Стефанчук. Раніше Комітет схвалив законопроект Стефанчука, який вимагає позбавитися радянських Житлового кодексу та КЗпП.

Крім того, «Слуги народу» зареєстрували проект закону про місцевий референдум.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей