«Слуги народу» зареєстрували проект закону про місцевий референдум

12:46, 19 мая 2021
У Верховній Раді готуються впровадити механізм місцевих референдумів – серед авторів Руслан Стефанчук і Давид Арахамія.
«Слуги народу» зареєстрували проект закону про місцевий референдум
Джерело фото: lexinform.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

19 травня був зареєстрований проект Закону України «Про місцевий референдум» 5512, внесений групою народних депутатів України за результатами засідань Робочої групи з розробки проектів законів із питань народовладдя.

Серед авторів – віце-спікер Руслан Стефанчук, керівники фракції «Слуга народа» Давид Арахамія, Олександр Корнієнко та інші.

До розробки законопроекту було залучено також і експертне середовище, що дало змогу провести низку фахових обговорень та досягти оптимальних рішень у сфері правової регламентації місцевого самоврядування.

Текст на сайті парламенту поки не опублікований.

Разом з тим, народний депутат України Ольга Совгиря коротко розповіла про основні положення законопроекту:

  • Місцевий референдум визначається як форма самостійного вирішення територіальною громадою питань місцевого значення шляхом прямого голосування.
  • Предметом місцевого референдуму виступають питання місцевого значення, зокрема й ті, що пов’язані з організацією діяльності та функціонуванням територіальної громади (наприклад, затвердження статуту територіальної громади або змін до нього, дострокове припинення повноважень сільського, селищного, міського голови тощо).
  • Водночас на голосування не можуть бути винесені питання, які суперечать Конституції України або не стосуються повноважень місцевої влади (наприклад, спрямовані на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, питання місцевих бюджетів та тарифів на житлово-комунальні послуги та інше).
  • Ініціювати місцевий референдум зможуть: 1) територіальна громада (щонайменше 10% виборців); 2) сільська, селищна, міська рада; 3) сільський, селищний, міський голова.
  • Виносити на місцевий референдум можна буде лише одне питання, і на це питання треба дати чітку відповідь «так» або «ні». Рішення місцевого референдуму щодо питання місцевого референдуму вважається прийнятим у разі, якщо щодо нього опцію «так» при голосуванні висловили більшість виборців.
  • Взяти участь у місцевому референдумі зможуть повнолітні громадяни України, виборча адреса яких належить до території цієї громади. Військовослужбовець строкової служби, громадянин України, який проживає за кордоном, громадянин України, який за вироком суду перебуває у місцях позбавлення волі, вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади.
  • Місцевий референдум не може призначатися і проводитися у разі введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного чи надзвичайного стану.
  • У частині формування комісій з референдуму, в частині агітації, утворення виборчого фонду законопроектом також враховано наявність як прихильників, так й опонентів питання місцевого референдуму.
  • Рішення місцевого референдуму є обов’язковим для виконання. Воно може бути змінене лише через місцевий референдум не раніше ніж через три роки з дня його ухвалення.

«Попереду ще багато роботи: розгляд та обговорення на головному комітеті, винесення законопроекту на перше читання, робота із поправками та пропозиціями», - зазначила вона.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду