Як змінять розгляд судами справ про усиновлення: Кабмін погодився з ініціативами Марини Лазебної

14:20, 26 мая 2021
У ЦПК змінять перелік документів до заяви про усиновлення дітей і склад учасників справи.
Як змінять розгляд судами справ про усиновлення: Кабмін погодився з ініціативами Марини Лазебної
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уряд схвалив законопроект Міністра соціальної політики України Марини Лазебної «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усиновлення дітей».

Законопроектом пропонується внести зміни, в тому числі до Цивільного процесуального кодексу України, в частині порядку розгляду заяв про усиновлення дитини.

 Зокрема, частина перша статті 311 ЦПК викладається в такій редакції:

«1. Заява про усиновлення дитини має містити: найменування суду, до якого подається заява, прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), дату народження, вік, місце проживання заявника, прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), дату народження, вік усиновлюваної дитини, місце її проживання, відомості про стан її здоров'я.

Заява про усиновлення дитини може також містити клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові (за наявності), дати, місця народження дитини, про запис заявника матір'ю або батьком дитини».

До заяви про усиновлення дитини може бути надана довідка з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених та отриманих доходів.

Замість осіб без громадянства дитину будуть усиновлювати громадяни України, які проживають за межами України.

Суд зможе розглядати справу за заявою не абстрактного «уповноваженого органу виконавчої влади», а цілком конкретного центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, захисту прав дітей, здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства під час надання соціальної підтримки та за дотриманням прав дітей.

Якщо батько чи мати дитини є малолітніми або неповнолітніми, в судове засідання до висновку органу опіки та піклування додається згода їхніх батьків (стаття 217 Сімейного кодексу).

Крім того, до висновку органів опіки та піклування додаватимуть документи, які підтверджують підстави для усиновлення дитини.

За заявою громадянина України або іноземця суд буде вирішувати питання про зміну відомостей про другого із батьків дитини, виключення по батькові усиновленої дитини або повнолітньої особи.

Згоду на усиновлення зможе відкликати один, із батьків і в такому випадку рішення суду, яке не набрало законної чинності, може бути скасовано, а розгляд справи поновлений.

Раніше розповідалося, що процесуальні кодекси розпрощаються з експертами у галузі права.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва