Процесуальні кодекси попрощаються з експертами у галузі права: законопроект

08:25, 25 мая 2021
Комітет рекомендує Раді законопроект, яким експерти в галузі права замінюються фахівцями.
Процесуальні кодекси попрощаються з експертами у галузі права: законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань правової політики на засіданні 18 травня 2021 року рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо науково-консультативного забезпечення цивільного, господарського та адміністративного судочинства, № 4297.

Його автором є група народних депутатів на чолі з Ігорем Фрісом, Ольгою Совгірею та Миколою Стефанчуком.

Законопроектом пропонується внести зміни до Господарського процесуального, Цивільного процесуального кодексів та Кодексу адміністративного судочинства України.

Його метою є віднесення фахівця з питань права до учасників господарського, цивільного, адміністративного провадження з одночасним запереченням можливості проведення експертизи у галузі права та нове визначення:

- вимог, що пред’являються до фахівців з питань права;

- прав та обов’язків фахівців з питань права;

- правового статусу висновку з питань права.

Законопроектом пропонується внести зміни до зазначених законів, згідно з якими передбачити, зокрема, що:

- фахівцями з питань права можуть бути лише фахівці у сфері права, які мають науковий ступінь та/або вчене звання;

- висновок фахівця з питань права може стосуватися лише обмеженого кола правових питань;

- висновок з питань права не може містити оцінки доказів, вказівок про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про переваги одних доказів над іншими, про те, яке рішення має бути прийнято за результатами розгляду справи;

- висновок фахівця з питань права не є доказом, має допоміжний (консультативний) характер і не є обов’язковим для суду, але суд може посилатися в рішенні на висновок фахівця з питань права як на джерело відомостей, які в ньому містяться, та має зробити самостійні висновки щодо відповідних питань;

- на фахівця з питань права за аналогією поширюються ті самі, що і на спеціаліста положення відповідних кодексів щодо відводу та самовідводу, судових викликів і повідомлень, судових витрат, участі у підготовчому провадженні, розгляді справи по суті та в апеляційному розгляді, крім положень щодо участі в дослідженні доказів.

Тобто, слова «експерт у галузі права» у трьох процесуальних кодексах будуть замінені словами «фахівець у галузі права», а замість наукового висновку (щодо застосування норми права, питання щодо якого стало підставою для передачі справи на розгляд Великої Палати) буде застосовуватися консультативний висновок.

Яку проблему пропонують вирішити цим законопроектом

Господарське, цивільне та адміністративне процесуальне законодавство прирівнює правові консультації фахівців, які є рекомендаційними, до висновків експертизи, які є засобами доказування, а фахівців з питань права – до експертів.

Науково-правова експертиза не є судовою експертизою, а науковий експерт не є атестованим судовим експертом, який включений до відповідного державного реєстру атестованих судових експертів. Тобто висновок науково-правової експертизи не може виступати процесуальним джерелом доказів у судовому процесі.

Здійснюване вченими доктринальне тлумачення законодавчих актів, пов’язане з наявністю у цих актах неузгодженостей, суперечностей чи інших недоліків, не може розглядатися як судова експертиза.

Певною мірою проблемні питання права вирішують правові позиції Верховного Суду. Однак правову позицію Верховного Суду можна використати лише в аналогічній чи схожій ситуаціях. Якщо ж подібне питання на розгляді Верховного Суду ще не перебувало, вирішити його в судах першої чи апеляційної інстанції проблематично.

Тобто сьогодні на практиці не існує дієвих правових механізмів для вирішення проблемних питань права у цивільному, господарському та адміністративному судочинстві.

Депутати розраховують, що прийняття цього законопроекту щодо визначення правового статусу фахівців з питань права та консультативних висновків з питань права надасть змогу врегулювати на законодавчому рівні ці питання.

Раніше Рада ухвалила закон про покарання військових злочинців та іноземців, частково змінивши кримінальний кодекс.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду