Податкова амністія: чи можна буде зняти з рахунку задекларовані кошти

13:07, 10 августа 2021
НБУ затвердив Положення, яким ліквідував прогалину в законі про податкову амністію.
Податкова амністія: чи можна буде зняти з рахунку задекларовані кошти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 липня 2021 року у виданні «Голос України» було опубліковано закони про податкову амністію:

 ▪ Закон № 1539-IX Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету;

▪ Закон № 1542-IX Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Обидва закони набули чинності 21 липня. Окремі норми оподаткування набудуть чинності 1 січня 2022 року. Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Декларуванню підлягатимуть валютні цінності (крім коштів у готівковій формі), цінні папери, рухоме і нерухоме майно, в тому числі об'єкти незавершеного будівництва, частки (паї) у майні юридичних осіб, розміщені як в Україні, так і закордоном, які були придбані до 1 січня 2021 року та які в момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню в Україні, але з них не були сплачені податки і збори.

Ще до початку кампанії у користувачів та підписників порталу SUD.ua почали виникати запитання щодо порядку застосування податкової амністії.

Зокрема, Закон вимагає від людини, яка бажає пройти через амністію, розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

Банк забезпечує розміщення коштів у готівковій формі та/або банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування на спеціальному рахунку після здійснення належної перевірки особи декларанта відповідно до вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Банк уживає заходів щодо встановлення джерел походження цих активів у випадках, передбачених законодавством у сфері фінансового моніторингу, після зарахування їх на спеціальний рахунок декларанта.

Проте правознавці звернули увагу, що закон ніяк не регулює право декларанта розпоряджатися власними коштами після проходження цієї процедури. Тобто, у законі відсутні положення про те, коли саме та в якому порядку декларант отримає право зняти кошти з рахунку та чи отримає взагалі. Законодавці обмежилися лише тими положеннями, які мають інтерес для держави, забувши про громадян, на яких будуть перекладені наслідки проведеної амністії.

Відповідь на це питання надав Нацбанк, затвердивши Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Зазначене Положення, затверджене постановою Правління Національного банку України від 5 серпня 2021 № 83, є тимчасовим, набирає чинності з 1 вересня 2021 року та діє до 1 вересня 2022 року.

Відповідно до вимог Положення декларант відкриває в банку спеціальний рахунок та вносить на нього готівкові кошти, банківські метали через операційну касу банку за заявою на переказ готівки, а у реквізиті «Призначення платежу/зміст операції» зазначає «добровільне декларування».

Після підтвердження джерел походження грошових коштів, банківських металів декларант має право:

- перерахувати грошові кошти, банківські метали на власний поточний рахунок фізичної особи, відкритий в банку України;

- або зняти грошові кошти, банківські метали та закрити спеціальний рахунок;

- або подати в банк заяву та використовувати надалі цей рахунок як звичайний поточний рахунок фізичної особи, відкритий для власних потреб.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що після податкової амністії українців запитають про походження грошей на покупку цінних активів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде