З’явилися перші проблеми з кримінальними провадженнями, які повинно розслідувати БЕБ

08:33, 20 декабря 2021
Чому суд відмовився розглядати клопотання у кримінальному провадженні, що підслідно БЕБ.
З’явилися перші проблеми з кримінальними провадженнями, які повинно розслідувати БЕБ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України місяць тому, 17 листопада 2021 року, ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект № 3959-1 «Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України».

Завдяки цьому закону Бюро економічної безпеки України повинно було б розпочати свою роботу, оскільки саме ним визначається, що саме БЕБ повинно розслідувати.

Нагадаємо, що відповідно до законодавства БЕБ повинно було розпочати роботу не пізніше 25 листопада, а СБУ повинна була позбавитися функцій у сфері боротьби з економічними злочинами.

Одразу необхідно зазначити, що ті кримінальні провадження, по яких НАБУ вже проводиться досудове розслідування на момент набрання чинності цим законом, дозволять залишити в НАБУ.

Під час засідання Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності директор Бюро економічної безпеки України Вадим Мельник заявив таке:

«Ми готові приймати кримінальні провадження одразу від ДФС і протягом двох місяців з моменту запуску – від СБУ та Нацполіції. Вже ця робота з Генеральною прокуратурою мною особисто проводиться, більше того, тривають заходи по оформленню доступу до ЄРДР».

Вадим Мельник очікував, що перші кримінальні провадження передадуть до БЕБ у кількості 1500-2000.

При цьому досі не створені територіальні підрозділи БЕБ. І, схоже, внаслідок цього розпочинаються проблеми з кримінальними провадженнями.

Зокрема, слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області у справі № 265/10307/21 повернув заявникам клопотання про скасування арешту майна в рамках кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України для подачі до належного суду з дотримання правил підсудності, з таких підстав.

Згідно з пп. 2 п. 10 розділу VI Закону України «Про Бюро економічної безпеки України» Кабінету Міністрів України не пізніше 8 місяців з дня набрання чинності цим Законом необхідно забезпечити ліквідацію Державної фіскальної служби України, тобто до 25.11.2021.

З урахуванням набрання 25.03.2021 чинності окремими положеннями Закону України «Про Бюро економічної безпеки України» від 28.01.2021 слідчі підрозділи органів ДФС України 25.11.2021 будуть позбавлені повноважень на здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 216 КПК України.

Клопотання осіб про скасування арешту надійшло до суду 13 грудня 2021 року, тобто після припинення повноважень слідчих підрозділів органів ДФС України на здійснення досудового розслідування.

Територіальні відділи Бюро економічної безпеки України, в повноваження яких входить здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ст. 204 КК України, не розпочали свою діяльність, їх юридична адреса не визначена.

Тому суд дійшов висновку, що дане клопотання не підсудне слідчому судді Орджонікідзевського районного суду міста Маріуполя Донецької області.

Вказані обставини перешкоджають розгляду клопотання по суті, а тому слідчий суддя вважає необхідним клопотання про скасування арешту майна повернути заявникам, оскільки воно подано без додержання вимог правил підсудності.

Раніше директор БЕБ запропонував повернути до Кримінального кодексу відповідальність за фіктивне підприємництво.

Крім того, під час Комітету ВР з питань податкової політики Вадим Мельник розповів, що серед нагальних задач БЕБ зараз боротьба з «подрібленням діяльності через ФОПів», а також навушники.

Детальніше у відео.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області