9 мільярдів за моральну шкоду: апеляційний суд скасував виплату коштів екоактивістам

15:57, 13 января 2022
Чому постанова суду першої інстанції не була підтримана апеляційним судом.
9 мільярдів за моральну шкоду: апеляційний суд скасував виплату коштів екоактивістам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У грудні минулого року Миколаївський апеляційний суд у справі № 487/6970/20 скасував постанову суду першої інстанції про відшкодування моральної шкоди у розмірі понад 9 млрд грн на користь екоактивістів.

Все почалося з того, що у листопаді 2020 року громадська організація звернулася до суду з позовом. У ньому вона просила стягнути з ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» на користь ГО моральну шкоду, заподіяну її членам, на загальну суму понад 9 млрд грн та судові витрати.

Вимоги позову були обґрунтовані тим, що організація відповідно до ст. 21 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» наділена правом на пред`явлення позовів про відшкодування шкоди, заподіяної її членам.

У свою чергу, на переконання ГО, відповідач здійснює господарську діяльність із численними порушеннями вимог природоохоронного законодавства.

Позивач вважає, що завод протиправно розміщує у власних шламосховищах відходи переробки іноземної сировини - червоні шлами, які є небезпечними відходами. Унаслідок підвищення швидкості вітру ці відходи пилять, порушуючи право кожного із членів громадської організації «на безпечне довкілля та безпечні і належні умови для життя».

Рішенням суду першої інстанції позов було задоволено. Суд дійшов висновку про наявність в діях відповідача ознак складу цивільного правопорушення.

Суд взяв до уваги висновок комісійної судової психологічної експертизи та висновок судової інженерно-екологічної експертизи. Передбачалося стягнення із заводу на користь організації понад 9 млрд грн на відшкодування моральної шкоди, завданої її асоційованим членам. 

«Суд першої інстанції виходив із того, що шламосховища відповідача є об`єктами підвищеної небезпеки та в сукупності з допущеними порушеннями вимог природоохоронного законодавства, протиправним захороненням відходів червоного шламу іноземного походження на території України свідчать про існування вини відповідача у заподіянні моральної шкоди членам ГО», - йдеться у матеріалах справи.

А вже апеляційний суд розглядає позовні вимоги ГО в інтересах 1271 особи.

Суд зазначив, що Державною екологічною інспекцією у Миколаївській області не встановлено істотного порушення відповідачем вимог природоохоронного законодавства щодо розміщення на території шламосховищ червоних шламів, у тому числі забруднення навколишнього природного середовища, на які посилається позивач.

Також вказано, що організацією не надано доказів на підтвердження забруднення довкілля внаслідок промислової діяльності заводу.

Також йдеться, що матеріали справи не містять інформації щодо офіційних звернень громадян, які мешкають в Миколаєві та навколишніх районах, до державних органів зі скаргами на запилювання території червоними шламами та забруднення атмосферного повітря. Тобто, конкретно пов`язаного з діяльністю заводу періоду, 2008-2020 роки, коли сховище було в експлуатації.

Тож апеляційний суд скасував постанову суду першої інстанції та стягнув з громадської організації на користь заводу понад 15 тис. грн судових витрат.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, чи можуть громадські організації захищати в адмінсуді інтерес.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки