НАЗК пояснило, коли непотрібно подавати декларацію колишнім посадовцям

14:09, 14 января 2022
Також відповіло на питання, що робити, якщо член сім’ї відмовляє у наданні необхідної інформації.
НАЗК пояснило, коли непотрібно подавати декларацію колишнім посадовцям
Джерело фото: nazk.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) пояснило, що коли працівник минулого року звільнився з посади, яка передбачала обов’язок декларування, то у 2022 році потрібно подати ще одну декларацію. 

«Адже колишні посадовці мають подати декларацію “після звільнення” у період з 1 січня до 31 березня включно наступного року після того, як припинили займати посаду, яка передбачає обов’язок декларування», - йдеться у повідомленні.

Агентство наголошує, що у новій формі декларації, для того щоб подати декларацію після звільнення, у розділі «Вид декларації та звітний період» потрібно обрати вид декларації “щорічна”, а потім обрати позначку “я припинив(ла) виконувати функції держави або органу місцевого самоврядування (після звільнення)”.

Декларацію після звільнення подавати не потрібно:

  • якщо до 1 квітня 2022 року працівник знову влаштовується на роботу, яка передбачає декларування;
  • якщо декларація при звільненні охопила період з 01.01.2021 по 31.12.2021 включно. У такому разі не потрібно подавати щорічну декларацію за 2021 рік, бо вказана декларація вже є річною;
  • якщо посада більше не передбачає обов’язок декларування. Наприклад, згідно зі змінами до закону чи у зв’язку зі зміною статусу юридичної особи публічного права на юридичну особу приватного права. У цьому випадку втрачається статус суб’єкта декларування.

Що робити, якщо член сім’ї відмовляє у наданні необхідної інформації?

НАЗК зазначає, у разі відмови надання інформації та якщо суб’єкту декларування вона не відома, рекомендується  у відповідних полях форми декларації обирати позначку «Член сім’ї не надав інформацію».

«Якщо член сім’ї відмовився надати таку інформацію, але ця інформація відома суб’єкту декларування або може бути ним отримана з офіційних джерел (наприклад, із правовстановлюючих документів, відкритих державних реєстрів), то суб’єкт декларування повинен відобразити у декларації всю відому йому інформацію», - йдеться у повідомленні.

А вже коли члену сім’ї відповідна інформація невідома і вона не може бути ним отримана з офіційних джерел (наприклад, із правовстановлюючих документів, відкритих державних реєстрів), то у відповідних полях декларації рекомендується обрати позначки «Невідомо».

Варто зазначити, що обрання позначки «Член сім’ї не надав інформацію» є підставою для проведення НАЗК повної перевірки декларації відповідно до абз. 4 ч. 1 ст. 51-3 Закону.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, чи потрібно декларувати «тисячу Зеленського» та аліменти.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва