Кампанія декларування 2022: чи потрібно декларувати «тисячу Зеленського» та аліменти

16:15, 31 декабря 2021
Пояснення від НАЗК стосовно особливостей заповнення декларацій: корисні посилання.
Кампанія декларування 2022: чи потрібно декларувати «тисячу Зеленського» та аліменти
Джерело фото: Getty image
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) підготувало оновлену редакцію роз’яснень, що охоплює понад 200 найпоширеніших питань.

Відповіді на поширені запитання про те, як правильно декларувати спадщину, розміщені тут. Так можна дізнатися, які доходи та подарунки зазначаються у декларації або чи є доходом кошти, отримані унаслідок розірвання договору.

Стосовно того, чи є гроші з «єПідтримки» доходом, НАЗК пояснює так:

«Ні. Соціальні виплати вважаються доходом і відображаються в декларації лише в разі їх монетизації. Оскільки кошти, отримані в рамках Програми «єПідтримка», будуть надаватись виключно в безготівковій формі, зараховуватимуться на спеціальний рахунок, не підлягатимуть оподаткуванню, а в разі невикористання (використання не в повному обсязі) протягом визначеного строку повертатимуться до державного бюджету, такі кошти не є доходом для цілей декларування».

З іншими роз’ясненнями можна ознайомитися в Базі знань НАЗК за посиланням

У роз’ясненнях з’явилися відповіді на нові питання, що найчастіше надходять до НАЗК від декларантів. 

Щоб дізнатися нову назву вашої територіальної громади для заповнення адресних блоків, варто перейти на сайт, де є інтерактивна мапа з інформацією про територіальні громади (Межі АТУ). Крім того, у цьому розділі можна подивитись атласи всіх областей, де міститься інформація про назви і склад районів, які входять у конкретну область (слід натиснути на конкретну область на блакитній карті).

Також можна дізнатися, як декларувати майно, яке ви взяли в лізинг. Стосовно того, чи потрібно декларувати аліменти, пояснення таке:

«Так. Аліменти, що виплачуються платнику податку згідно з рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із СК України, у тому числі аліменти, що виплачуються нерезидентом, належать до неоподатковуваних доходів. Аліменти є власністю дитини, на яку вони виплачуються.  Для відображення відомостей про дохід у вигляді аліментів на дитину, після зазначення загальної інформації про дохід, у полі «Інформація про особу, яка отримала дохід» необхідно зазначити відомості про дитину».

Також з 1 грудня запрацювала нова форма декларації.  У роз’ясненнях ви можете знайти, як заповнювати змінені чи нові блоки, що з’явилися у формі.

Наприклад, НАЗК розповідає:

Для того, щоб ознайомитися з новими блоками та правилами їх заповнення, ви також можете скористатися Порядком заповнення декларації.

«На початку січня роз’яснення також з’являться у форматі зручного посібника, який допоможе декларантам легше та швидше орієнтуватися у матеріалі», - зазначає НАЗК.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що НАЗК виявило у деклараціях суддів КСУ ознаки кримінального правопорушення.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua, на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки