Визначити переліки судових справ та документів, які підлягають збереженню та евакуації: що вирішила Рада суддів

16:33, 24 февраля 2022
Опубліковано рішення РСУ щодо невідкладних заходів для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні.
Визначити переліки судових справ та документів, які підлягають збереженню та евакуації: що вирішила Рада суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Оприлюднено рішення Ради суддів України від 24 лютого 2022 року № 9 щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні.

Нижче наводимо його зміст.

«Верховна Рада України 24 лютого 2022 року на позачерговому засіданні запровадила воєнний стан через вторгнення Росії в Україну.

Відповідно до статті 26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінено територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місце знаходження судів.

Отже, навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану конституційні права людини на судовий захист не можуть бути обмежені.

Водночас, ситуація, що склалася, потребує вжиття невідкладних заходів, які мають бути спрямовані на забезпечення безпеки суддів, працівників апарату судів, інших працівників органів системи правосуддя, визначення чіткого алгоритму дій у разі загострення ситуації з метою збереження судових справ, матеріально-технічних цінностей, документів.

Враховуючи, що 22 лютого 2022 року Вища рада правосуддя фактично припинила свою діяльність, що залишило судову владу без конституційного органу державної влади та суддівського врядування, Рада суддів України як вищий орган суддівського самоврядування в Україні, здатна взяти на себе повноваження по координації дій та роботи судової влади України.

На підставі викладеного, заслухавши та обговоривши інформацію Голови Ради суддів України Моніча Б.С. щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні в умовах припинення повноважень Вищої ради правосуддя та воєнних дій з боку Російської Федерації, відповідно до статті 133 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", Положення про Раду суддів України, затвердженого Х позачерговим з’їздом суддів України 16 вересня 2010 року (із подальшими змінами), Рада суддів України в и р і ш и л а:

  1. Звернути увагу усіх судів України, що навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану робота судів не може бути припинена, тобто не може бути обмежено конституційне право людини на судовий захист.
  2. З урахуванням положень статті 3 Конституції України про те, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю – рекомендувати зборам суддів, головам судів, суддям судів України у випадку загрози життю, здоров'ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів оперативно приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ.
  3. Звернутися до Верховного Суду, Верховного Суду України, Вищого антикорупційного суду, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, Служби судової охорони, Національної школи суддів України з пропозицією невідкладно розробити плани на випадок ускладнення ситуації, якими, зокрема, передбачити:

-збереження трудових книжок, особових справ та інших матеріалів, що містять персональні дані працівників судів, суддів, працівників територіальних управлінь Державної судової адміністрації, Служби судової охорони, інших працівників органів системи правосуддя;

-збереження печаток та штампів суду;

-визначити переліки судових справ та документів, які підлягають збереженню та евакуації;

-визначити переліки судових справ та документів, які підлягають знищенню;

-визначити місця, до яких мають бути переміщені відповідні справи та документи, розробити відповідні маршрути переміщення, визначити відповідальних за це осіб;

-для можливої евакуації виготовити та зберегти резервні копії баз даних АСДС судів, інших наявних в судах баз даних локальних електронних ресурсів (бухгалтерії тощо) або підготувати для можливої евакуації серверне чи комп’ютерне обладнання (жорсткі диски тощо), на яких зберігаються відповідні ресурси.

  1. Розробку та організацію заходів, визначених пунктом 3 цього рішення, в межах конкретних установ доручити:

-головам та керівникам апаратів (особам, які виконують їх обов'язки) Верховного Суду, Верховного Суду України, Вищого антикорупційного суду;

-голові, керівнику Секретаріату Вищої ради правосуддя (особам, які виконують їх обов'язки);

-керівнику Секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (особі, яка виконує його обов'язки),

-голові (особам, які виконують його обов'язки) Державної судової адміністрації України (щодо ДСА та її територіальних управлінь), Служби судової охорони (щодо ССО та її територіальних управлінь);

-ректору Національної школи суддів України.

  1. Розробку та організацію заходів, визначених пунктом 3 цього рішення, в межах відповідних апеляційних округів доручити головам та керівникам апаратів апеляційних судів (особам, які виконують їх обов'язки).

Керівникам територіальних управлінь Державної судової адміністрації України та Служби судової охорони всебічно сприяти головам апеляційних судів у реалізації розроблених заходів.

  1. З метою забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні звернутися до суб'єктів законодавчої ініціативи з пропозицією терміново внести законопроект та ухвалити закон, яким передбачити, що у разі, якщо Вища рада правосуддя є неповноважною у зв’язку з відсутністю достатньої кількості її членів, визначених статтею 131 Конституції України, її повноваження, визначені цим та іншими законами, за виключенням повноважень, передбачених Конституцією України, тимчасово здійснює Рада суддів України.
  2. Звернутися до суб'єктів законодавчої ініціативи з пропозицією внести законопроект та ухвалити закон, яким тимчасово обмежити публічний доступ до декларацій суддів та працівників судової гілки влади, розміщених на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції, до декларацій родинних зв'язків та доброчесності суддів, розміщених на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, від сторонніх осіб,.
  3. До реалізації заходів, передбачених пунктом 7 цього рішення, звернутися до Національного агентства з питань запобігання корупції з пропозицією обмежити публічний доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та продовжити граничний строк подачі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
  4. До реалізації заходів, передбачених пунктом 7 цього рішення, звернутися до Секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з пропозицією обмежити публічний доступ до відповідних розділів офіційного сайту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у яких розміщена інформація щодо декларацій доброчесності, родинних зв'язків, інформація щодо суддівських досьє та досьє кандидатів на посаду судді.
  5. Звернутися до органів, що скликають з’їзд адвокатів України,всеукраїнську конференцію прокурорівз пропозицією невідкладно після покращення ситуації скликати відповідний з’їзд та конференцію з метою повідомлення Секретаріату Вищої ради правосуддя про дату та місце їх проведення для оголошення про початок прийому документів для участі у конкурсі на посади членів Вищої ради правосуддя.
  6. Звернутися до Президента України Володимира Зеленського з пропозицією невідкладно після покращення ситуації оголосити конкурс на вакантну посаду члена Вищої ради правосуддя.
  7. З метою оперативної координації дій з органами системи правосуддя України, спрямованих на реалізацію даного рішення, утворити при Раді суддів України оперативний штаб у складі: голови Ради суддів України, його заступника, секретаря Ради суддів України та голів комітетів, Голови Верховного Суду (за згодою), керівника Державної судової адміністрації України або особи, яка виконує його обов'язки (за згодою), голови Служби судової охорони (за згодою).

- Доручити Голові Ради суддів України у разі потреби одноособово вносити зміни до персонального складу оперативного штабу».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області