Рада дозволила Зеленському на час війни відстороняти від посади Генпрокурора та голів ОДА

16:22, 16 мая 2022
Президент України у період дії воєнного стану може прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов’язків на іншу особу.
Рада дозволила Зеленському на час війни відстороняти від посади Генпрокурора та голів ОДА
Джерело фото: ОГП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада дозволила Президенту України на час війни відстороняти від посади голів обласних та районних державних адміністрацій та Генерального прокурора України. Це передбачено ухваленим парламентом 12 травня законопроєктом 7269 про внесення змін до Закону України "Про правовий режим воєнного стану" щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 11 закону про правовий режим воєнного стану і встановити, що «Президент України у період дії воєнного стану може прийняти рішення про відсторонення від займаної посади посадової особи, призначення на посаду та звільнення з посади якої віднесено до його повноважень, та покладення на відповідний період виконання обов’язків на іншу особу. Особа, на яку покладається виконання обов’язків відповідно до цієї частини, повинна відповідати вимогам, визначеним законом для зайняття відповідної посади, з урахуванням положень цього закону»

Згідно до 106 статті Конституції України Президент України призначає та звільняє з посади за згодою Верховної Ради Генерального прокурора України. Згідно до закону про місцеві державні адміністрації Глава держави призначає та звільняє з посади за погодженням з урядом голів обласних та районних державних адміністрацій.

Цим же документом законодавчі на час війни розширили і власні повноваження для звільнення, зокрема Уповноваженого ВР з прав людини або міністрів. Передбачається, що Верховна Рада у період воєнного стану може висловити недовіру посадовцям, яких призачає(за винятком посадових осіб, призначення на посади та звільнення з посад яких здійснюється Верховною Радою України за поданням Президента України або Кабінету Міністрів України).

Питання про висловлення недовіри може бути ініційовано Головою Верховної Ради України або не менш як однією четвертою народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України. Таке питання розглядається на пленарному засіданні Верховної Ради України невідкладно згідно з Регламентом Верховної Ради України, без урахування процедур, передбачених спеціальними законами, що визначають правовий статус відповідних посадових осіб. Рішення про висловлення недовіри вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість від конституційного складу Верховної Ради України. Висловлення Верховною Радою України недовіри має наслідком звільнення посадової особи із займаної посади.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада схвалила законопроєкт, який дозволяє в окремих випадках достроково припиняти повноваження мерів.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей