Стало известно, как украинцы могут проверить данные о своей недвижимости в условиях войны: ответ Минюста

11:35, 27 октября 2022
Как проверить, не произошло ли каких-либо изменений в Реестре недвижимого имущества с вашей квартирой в условиях отсутствия опции онлайн-проверки.
Стало известно, как украинцы могут проверить данные о своей недвижимости в условиях войны: ответ Минюста
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В «Судебно-юридическую газету» обратились читатели с просьбой разъяснить, как сейчас можно получить сведения о том, не происходили ли какие-либо изменения в Реестре недвижимого имущества с их квартирой. Сейчас онлайн-проверка этой информации не работает.

Министерство юстиции Украины на соответствующий запрос «Судебно-юридической газеты» сообщило, что для получения информации из Государственного реестра прав о зарегистрированных вещных правах физические лица могут обращаться к государственному регистратору, администратору центра предоставления административных услуг или к нотариусу. Итак, пока опция на Едином государственном веб-портале электронных услуг (Портал Дія) не работает.

Ниже приводим ответ Минюста (на языке оригинала).

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України з 24 лютого 2022 року було тимчасово призупинено роботу Єдиних та Державних реєстрів (в тому числі Державного реєстру прав), створення та забезпечення функціонування яких належить до компетенції Міністерства юстиції України.

Також було призупинено роботу порталу «Онлайн будинок юстиції», за допомогою якого можливо було отримати відомості з Державного реєстру прав, а також надання інформації з Державного реєстру прав за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія).

Наразі роботу Державного реєстру прав відновлено.

Державний реєстр прав – єдина державна інформаційна система, що забезпечує обробку, збереження та надання відомостей про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження (пункт 2 частини першої статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

Умови, підстави та процедура надання інформації з Державного реєстру прав для фізичних осіб є нормативно закріпленими та врегульованими статтею 32 Закону та Порядком надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 (зі змінами).

Згідно з частиною першою статті 32 Закону інформація про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі прав, є відкритою, загальнодоступною та платною, крім випадків, передбачених Законом.

Стаття 34 Закону визначає плату (адміністративний збір) за надання інформації з Державного реєстру прав.

Відповідно до пункту 5 вищевказаного Порядку інформація з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права містить актуальні на дату та час її надання відомості про зареєстровані речові права на нерухоме майно, їх обтяження, наявні в Державному реєстрі прав, а також відповідні відомості з його невід’ємної архівної складової частини або відомості про відсутність зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, їх обтяжень.

За бажанням особи інформація з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права, крім відомостей, передбачених абзацом першим цього пункту, може додатково містити відомості про набуття, зміну і припинення речових прав на нерухоме майно, їх обтяжень, а також про внесені зміни до відповідних записів Державного реєстру прав та його невід’ємної архівної складової частини у хронологічному порядку.

Пошук відомостей про зареєстровані речові права здійснюється за одним або декількома з таких ідентифікаторів:

щодо нерухомого майна:

  • реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна;
  • кадастровий номер земельної ділянки;
  • адреса закінченого будівництвом об’єкта;

щодо суб’єкта речового права, обтяження - фізичної особи:

  • прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові;
  • номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • номер та за наявності серія документа, що посвідчує таку особу;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;

щодо суб’єкта речового права, обтяження - юридичної особи:

  • повне найменування юридичної особи;
  • ідентифікаційний код згідно з ЄДРПОУ.

За зазначеними особою параметрами пошуку щодо нерухомого майна надаються відомості про зареєстровані речові права щодо такого нерухомого майна.

Отже, здійснити пошук відомостей в Державному реєстрі прав щодо зареєстрованих речових прав на нерухоме майно, а також про власників нерухомості можливо за вищезазначеними ідентифікаторами.

Порядок та особливості надання інформації з Державного реєстру прав в умовах воєнного стану врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2022 року № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» (зі змінами) (далі – Постанова).

Відповідно до підпункту 11 пункту 1 Постанови інформація з Державного реєстру прав за зверненнями фізичних та юридичних осіб надається державними реєстраторами, нотаріусами, а також адміністраторами центрів надання адміністративних послуг, робоче місце (контора) яких розташовано в межах адміністративно-територіальної одиниці, що не включена до затвердженого відповідно до пункту 1-2 цієї постанови переліку адміністративно-територіальних одиниць.

Перелік адміністративно-територіальних одиниць, в межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 01 квітня 2022 року № 1307/5 (зі змінами), оприлюднено на офіційному вебсайті Мін’юсту за посиланням.

Таким чином, наразі для отримання інформації з Державного реєстру прав про зареєстровані речові права фізичні особи можуть звертатися до державного  реєстратора, адміністратора центру надання адміністративних послуг або до нотаріуса, перелік   яких можливо переглянути за посиланнями: https://minjust.gov.ua/pages/list_of_state_registrars_and_officials_ministry_of_justice, https://minjust.gov.ua/pages/list_of_notaries.

Крім того, з метою забезпечення захисту речових прав, економічних інтересів громадян та інвесторів, зменшення ризиків незаконного заволодіння нерухомим майном, у відповідності до вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 року № 789-р «Про запровадження реалізації пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» технічним адміністратором Державного реєстру прав – державним підприємством «Національні інформаційні системи» (ДП «НАІС») реалізовано сервіс смс-інформування про проведення реєстраційних дій стосовно будь-якого окремого індивідуально визначеного об’єкта нерухомого майна в Державному реєстрі прав.

Пунктом 2 Розпорядження визначено, що сервісна послуга з інформування про факт вчинення реєстраційних дій у Державному реєстрі прав надається технічним адміністратором зазначеного Реєстру з використанням телекомунікаційних засобів за бажанням фізичної або юридичної особи на платній основі на підставі укладених договорів.

Так, надання ДП «НАІС» передбаченої Розпорядженням сервісної послуги користувачам у рамках реалізації пілотного проєкту здійснюється на підставі публічного договору оферти (далі – Договір), який розміщено на вебсайті наведеного сервісу за посиланням та укладається користувачами шляхом приєднання до всіх його умов у момент першого зарахування грошових коштів (абонентської плати) на поточний рахунок ДП.

«НАІС», що засвідчує факт його укладання.

При цьому ретрансляція такої послуги до кожного конкретно визначеного користувача сервісної послуги з інформування забезпечується за допомогою комп’ютерної програми «SMS-МАЯК», що належить товариству з обмеженою відповідальністю «ЛІГА ЗАКОН».

Відтак, надання ДП «НАІС» послуги за вищезазначеним Договором наразі можливе виключно за умови використання користувачем невиключної ліцензії на право використання комп’ютерної програми (онлайн-сервісу) «SMS-МАЯК», про що зазначено також в Договорі, та відповідно до Правил користування комп’ютерною програмою (онлайн-сервісом) «SMS-МАЯК», що розміщені за посиланням.

Для придбання невиключної ліцензії на використання комп’ютерної програми (онлайн-сервісу) «SMS-МАЯК» у товариства з обмеженою відповідальністю «ЛІГА ЗАКОН» необхідно зареєструватись на інформаційно-правовій і комунікаційній Платформі LIGA:ZAKON за адресою.

Маючи реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна, що було зареєстровано починаючи з 2013 року, можна поставити контроль на внесення будь-яких реєстраційних дій.

Всю необхідну інформацію про користування сервісом смс-інформування можна отримати за посиланням, в тому числі ознайомитись з текстом Договору.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва