ВККС начала прием документов от кандидатов на 550 вакантных должностей судей апелляционной инстанции

13:38, 15 декабря 2023
Начался прием документов на вакансии в суды апелляционной инстанции от судей, адвокатов и ученых.
ВККС начала прием документов от кандидатов на 550 вакантных должностей судей апелляционной инстанции
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 декабря Высшая квалификационная комиссия судей Украины (ВККС) начинает открытый конкурс на 550 вакантных должностей судей апелляционной инстанции.

Кадровий дефіцит у судовій системі: цифри і факти.

Як зазначили у ВККС, всього у системі апеляційних судів на сьогодні бракує більше половини (56%) суддів.  У розрізі юрисдикцій найбільше вакансій – 425 – у загальних апеляційних судах, 67 вакантних посад суддів в апеляційних адміністративних судах, 58 вакансій у апеляційних господарських судах.

Загальна юрисдикція

Десять апеляційних загальних судів укомплектовано менш ніж на 44 %. Найменш укомплектованими є Сумський апеляційний суд – 16 %; Харківський апеляційний суд – 22 %; Черкаський апеляційний суд – 30 %.

Господарська юрисдикція

Серед апеляційних господарських судів три суди укомплектовано менш ніж на 55 %. Найменш укомплектованим є Центральний апеляційний господарський суд – 30 %.

Адміністративна юрисдикція

Три апеляційних адміністративних суди укомплектовано менш ніж на 60 %. Найменш укомплектованими є Перший апеляційний адміністративний суд – 33 %.

ВККС має завдання не просто задовольнити гострий кадровий голод у судовій системі, а й залучити до суддівського корпусу доброчесних, неупереджених, мотивованих професіоналів з наукового, адвокатського та суддівського середовищ.

Конкурс, який стартує, - безпрецедентний з кількох причин. По-перше, історичним є сам факт проведення конкурсу на посади суддів апеляційної інстанції. Раніше судді до апеляційного суду призначалися Верховною радою України. По-друге, безпрецедентною є кількість суддів, яких ВККС планує добрати на відкритому конкурсі - 550 суддів апеляційних судів, що становитиме 56% від загальної кількості суддів апеляції в Україні. По-третє, ВККС висловлює принципове ставлення до питання доброчесності під час конкурсу, і проведе добір суддів у співпраці і партнерстві з громадянським суспільством. Громадська рада доброчесності проводитиме всебічну перевірку кандидатів на доброчесність.

«ВККС висловлює чітку безкомпромісну позицію щодо ретельної перевірки доброчесності та проукраїнської позиції кандидатів. Це наш професійний, громадянський та етичний обов’язок перед українцями, громадянами, що служать у силах оборони, зокрема і нашими колегами – правниками, які зараз боронять країну на фронті», - зауважив Руслан Мельник, секретар першої палати ВККС, під час прес-конференції 15 грудня 2023 року.

У конкурсі можуть взяти участь судді, юристи (адвокати), викладачі юридичних ВИШів, науковці, що відповідають кваліфікаційним вимогам.

Процедура участі та підхід до оцінки кандидатів.

ВККС усвідомлює велику інвестицію часу і зусиль, якої вимагатиме участь у конкурсі від кандидатів, і висловлює чітку позицію, що оцінювання кандидатів буде здійснено відповідно до чітких, зрозумілих і однозначних критеріїв справедливо і неупереджено.

Етапи участі у конкурсі наступні:

  1. Подання заяви для участі у конкурсі, анкети та документів, які передбачені умовами конкурсу, зокрема підтверджують відповідність кандидата вимогам. Це відбувається в електронному вигляді. (15-31 грудня)
  2. Перевірка комплектності документів, наявності стажу, встановлення відповідності особи вимогам до кандидата на посаду судді апеляційного суду. За результатами такої перевірки відбувається допуск до проходження кваліфікаційного оцінювання.
  3. Для участі у конкурсі на посаду судді апеляційного суду проводиться кваліфікаційне оцінювання кандидата на посаду судді апеляційного, яке включає іспит. Відповідно до внесених змін до профільного закону, це -  анонімне тестування та виконання практичних завдань. Анонімне тестування проводиться щодо когнітивних здібностей, загальних знань у сфері права та кожної спеціалізації суду: адміністративної, господарської та загальної (цивільної і кримінальної). Практичні завдання проводяться щодо кожної із зазначених спеціалізацій суду.

Кандидат на посаду судді вважається таким, що склав кваліфікаційний іспит, якщо він\вона набрав(ла) не менше 75 відсотків максимально можливого бала за кожне тестування та практичне завдання кваліфікаційного іспиту.

  1. Проводиться спеціальна перевірка щодо кандидатів на посаду судді, які допущені до етапу дослідження, досьє та проведення співбесіди кваліфікаційного оцінювання.
  2. За результатами кваліфікаційного оцінювання кандидата на посаду судді апеляційного суду ухвалює рішення про підтвердження або непідтвердження здатності такого кандидата здійснювати правосуддя у відповідному суді та визначається його рейтинг для участі у конкурсі.
  3. Визначення учасника конкурсу, який має вищу позицію за рейтингом.

Важливо зазначити, що перевірку тестових кваліфікаційних завдань робитиме комп’ютер без жодного втручання людини. Доброчесність кандидата оцінюватиме ГРД. ВККС вже розробила детальну анкету кандидата на посаду судді. Досліджуватиме мотиви кандидата брати участь у конкурсі. Наразі триває робота над близько 7 тисячами професійних тестових завдань та практичних вправ для професійного іспиту.

Критерії та порядок виставлення балів буде доступний та відкритий.

Порушення процедури проведення кваліфікаційного іспиту щодо кандидата на посаду судді може бути оскаржено в судовому порядку, так само як і рішення, ухвалене за результатами кваліфікаційного оцінювання.

«Ключова ідея судової реформи полягає в тому, щоб більшість справ, зокрема господарських та адміністративних, остаточно вирішувалися на стадії апеляційного перегляду. Для реалізації цієї ідеї довіра до апеляційних судів і їх суддів з боку суспільства має бути непохитною. Відкритий конкурс має відновити довіру суспільства до судів і дати можливість кращим з кращих прийти до судової системи і змінити її відповідно до справедливих очікувань суспільства», - підсумувала Людмила Волкова, членкиня ВККС.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua и на Google Новости SUD.UA, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Дмитро Татаринов
    Дмитро Татаринов
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Ірина Соломко
    Ірина Соломко
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду