Мета — благородна, почуття — змішані: адвокати висловились щодо оголошеного страйку

15:00, 13 июня 2019
Соцмережі міркують над заявою Ради адвокатів Київської області щодо страйку через бездіяльність Національної поліції.
Мета — благородна, почуття — змішані: адвокати висловились щодо оголошеного страйку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» повідомляла, що адвокати Київської області вирішили оголосити регіональний попереджувальний страйк на період з 20 червня до 20 липня 2019 року. Таке рішення прийнято під час спільного засідання Ради адвокатів Київської області, КДКА Київської області та представників НААУ під головуванням Петра Бойка, що відбулось 12 червня.

Так, у повідомленні на офіційному сайті Ради адвокатів Київської області йдеться про те, що адвокати Київської області припиняють надання будь-якої правової допомоги у кримінальних провадженнях у поліції, прокуратурі, судах на території Київської області (окрім Києва). Страйк може бути припинено раніше, в разі оголошення підозри усім особам, винним у скоєнні злочину стосовно адвоката.

«Нагадаємо, що страйк оголошено через ситуацію навколо неналежного розслідування Національною поліцією України факту жорстокого побиття 20 травня 2019 року в Білій Церкві адвоката О.Несвітайла, який виконував свої професійні обов’язки. Група нападників завдала правнику важкі тілесні ушкодження, було знищене особисте майно адвоката. Внаслідок неналежного реагування з боку поліції (ігнорування чисельних викликів з боку свідків та дружини потерпілого, виїзд на місце події із запізненням) затримати нападників по гарячих слідах не вдалося. До Білоцерківського ВП ГУ НП в Київській області було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення за ст. 398 (Погроза або насильство щодо захисника чи представника особи), ст. 399 (Умисне знищення або пошкодження майна захисника чи представника особи) та ст. 400 (Посягання на життя захисника чи представника особи у зв'язку з діяльністю, пов'язаною з наданням правової допомоги) Кримінального кодексу України».

Рішення Ради адвокатів Київської області викликало резонанс. Судячи з коментарів, не всі в захваті від страйку.

Однак 13 червня в режимі електронного засідання Рада адвокатів України скасувала рішення Ради адвокатів Київської області від 12 червня 2019 року, яким було оголошено попереджувальний страйк адвокатів регіону. 

Як зазначено в повідомленні на сайті РАУ, підставою для скасування рішення Ради адвокатів Київської області стало порушення внаслідок його реалізації конституційних прав громадян на правову допомогу та гарантій незалежності адвокатської діяльності.

«РАУ наголосила, що рішення органів адвокатського самоврядування не може бути спрямованим на обмеження чи блокування діяльності адвокатів з мотивів, не передбачених профільним Законом та Правилами адвокатської етики, необґрунтованого звинувачення адвокатури України у відмові від здійснення захисту конституційних прав громадян України та інших осіб», — йдеться у повідомленні.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва