Погрози суддям від нібито громадської організації «С14»: ВРП звернеться до Нацполіції

18:12, 18 апреля 2019
Вища рада правосуддя розглянула повідомлення від суддів.
Погрози суддям від нібито громадської організації «С14»: ВРП звернеться до Нацполіції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя 18 квітня 2019 року розглянула повідомлення голови Чугуївського міського суду Харківської області Зіновія Івановича Гуменного, голови Вовчанського районного суду Харківської області Максима Миколайовича Глоби, в.о. голови Токмацького районного суду Запорізької області Наталії Валеріївни Новікової, голови господарського суду Івано-Франківської області Марини Анатоліївни Шіляк, голови господарського суду Тернопільської області Сергія Григоровича Стопника про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, які надійшли до Вищої ради правосуддя 16 та 17 квітня 2019 року.

Доповідач  член Вищої ради правосуддя Микола Худик поінформував, що у повідомленнях суддів зазначено, що 16 квітня 2019 року на електронні адреси вказаних вище судів з електронної адреси нібито громадської організації «С14» надійшли листи-погрози такого змісту: «НАСТАВ ЧАС! Дочекалась суддівська мразота. 21 квітня буде днем жалоби за співробітниками прокуратури і судів, хоч би в крові по коліна, аби вільна Україна, герої не вмирають  вмирають вороги!» (копії листів долучено до повідомлень про втручання).

Автори повідомлень розцінюють вказані дії як втручання у діяльність суддів, перешкоджання виконанню суддями службових обов’язків та погрозу навмисного завдання шкоди здоров’ю як суддів, так і працівників апарату суду.

«Обставини, викладені у повідомленнях голів Чугуївського міського суду Харківської області, Вовчанського районного суду Харківської області, господарського суду Івано-Франківської області, господарського суду Тернопільської області, в.о. голови Токмацького районного суду Запорізької області про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, зокрема надіслання на адресу суддів листів із погрозами щодо завдання шкоди життю та здоров’ю суддів, свідчать про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та потребують вжиття передбачених законом заходів»,  зазначив М. Худик.

Доповідач нагадав, що відповідно до п. 39 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорону приміщень суду, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їхніх сімей, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України.

Враховуючи наведене, Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Національної поліції України щодо вжиття передбачених законом заходів із забезпечення безпеки суддів, учасників судових процесів, працівників апарату Чугуївського міського суду Харківської області, Вовчанського районного суду Харківської області, господарського суду Івано-Франківської області, господарського суду Тернопільської області, Токмацького районного суду Запорізької області, а також забезпечення громадського порядку під час роботи цих судів та охорони приміщень.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВРП запропонувала Андрія Овсієнка до складу Комісії для проведення конкурсу на зайняття вакантних посад голови Служби судової охорони.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді