Рада суддів розглядає нагальні для судів питання, текстова трансляція

11:00, 5 июля 2019
На порядок денний РСУ винесено сім питань.
Рада суддів розглядає нагальні для судів питання, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У п’ятницю, 5 липня, о 10.00 розпочалося позачергове засідання Ради суддів України. 

На порядок денний винесено сім питань:

1. Про звернення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо визначення уповноважених осіб Ради суддів України для участі в засіданнях Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

2. Щодо вирішення організаційних питань з проведення ХVІІ позачергового з’їзду суддів України.

3. Інформація Державної судової адміністрації України щодо оплати праці працівників апарату суду.

4. Щодо кадрового забезпечення та штатної кількості суддів в окружних судах.

5. Пропозиції щодо збору інформації про стан виконання рішень з’їздів суддів України з питань комунікації.

6. Про погодження переліку модельних судів з метою попередньої апробації процесу оптимізації мережі судів.

7. Про захист професійних діючих суддів під час конкурсних процедур.

«Судово-юридична газета» проводить текстову трансляцію засідання:


14:50 Після перерви РСУ продовжила свою роботу.

Рада суддів розглядає питання, чи треба сьогодні обирати нового голову Ради суддів України.

За те, щоб відкласти питання обрання нового голови РСУ, члени РСУ не проголосували.

Отже, почалося висунення кандидатур.

Богдан Моніч (запропоновано колегами);

Вадим Бутенко (запропоновано колегами).

Вадим Бутенко підкреслив, що він не буде брати участі в голосуванні. «Можливо, я буду брати участь наступного разу», — зазначив він.

Богдан Моніч зазначив: «Дуже прикро, що питання переобрання голови РСУ виникає саме в цьому проміжку. Моя особиста позиція в тому, що зроблена Олегом Ткачуком заява підірвала все ж таки авторитет РСУ. З іншого боку, мені дуже приємно, що ви мене запропонували».


13:49 «Ми сьогодні прийшли і побачили урну для голосування. Отже, напередодні вчора і вже сьогодні здійснювався тиск на членів РСУ з приводу питання переобрання керівництва РСУ. Я не знаю, на кого саме», — почав Олег Ткачук.

«По-перше, я подав заяву до правоохоронних органів: ДБР та ГПУ стосовно дій Вадима Бутенка, Оксани Марченко і Анатолія Марцинкевича.

Заява подана, враховуючи повідомлення судді, члена РСУ Олексія Котеньова, який говорив, що Марченко йому дзвонила напередодні засідання, і Дмитра Мовчана.

Марченко й мені говорила, що вони від імені АП рекомендують мені знятися з посади голови РСУ і будуть підтримувати пропозиції, які надасть Бутенко. Це стосується зокрема й процедури обрання суддів КСУ.

І вчора, і сьогодні багато хто з суддів приходив до мене, що їм дзвонили і просили зокрема стосовно місця проведення з’їзду й інших питань.

Олена Журавська мені тоді теж сказала, що будуть вибори. Саме тому так я це розцінив.  Я не знаю, чи це Адміністрація Президента впливала на ці дзвінки, але таку заяву я зробив.

Але я вважаю, що кожен суддя, який мене повідомив про це, був зобов’язаний повідомити Вищу раду правосуддя про те, що чинився тиск», — зазначив Олег Ткачук.

Він сказав, що неморально суддям, які знають, що такий випадок був, зараз мовчати: «Вважаю, що неморально зараз вчиняти, що судді, які знають, що такий випадок був, і не бажають про це самі сказати».

Д. Мовчан, а також О. Журавська у відповідь не підтвердили факти тиску. Олексій Котеньов зазначив, що на нього тиску не було і не могло бути, оскільки він в цей час перебував у тривалій відпустці.

Серед членів РСУ розгорілася дискусія стосовно того, чи мав право Олег Ткачук робити не підтверджені фактами заяву та чи треба її засуджувати.

Оксана Марченко запропонувала визнати заяву Ткачука такою, що підриває авторитет Ради суддів та суддівської влади в цілому.

Володимир Кравчук вважає, що не треба відповідати помилкою на помилку та робити чергову передчасну заяву. Він запропонував розслідування залишити правоохоронним органам.

Рада суддів приступила до голосування за проект рішення щодо заяви Олега Ткачука.

РСУ ухвалила вважати заяву Олега Ткачука такою, що не знайшла свого підтвердження.

Другий пункт щодо того, щоб засудити дії Олега Ткачука, який зробив публічну заяву про тиск на Раду суддів України, не набрав необхідної кількості голосів.

Третій пункт стосувався того, що така заява Олега Ткачука підриває авторитет суддівського самоврядування. РСУ підтримала таку тезу: 20 — за, 4 — проти, 5 — утрималося.


13:35 Серед інших питань на засіданні Ради суддів розглядається питання стосовно того, чи має Рада суддів відреагувати на заяву екс-голови РСУ Олега Ткачука щодо начебто тиску на нього з боку представників Адміністрації Президента.

Член РСУ, суддя Київського апеляційного суду Денис Масенко зазначив з цього приводу наступне: «Олег Ткачук тоді сказав, що начебто робиться все, щоб засідання РСУ 21 червня не відбулося. Але засідання відбулося. Мені особисто невідомо, щоб був якийсь тиск на мене чи на інших членів РСУ. Тому ми маємо зробити заяву про те, що цього не було.

Якщо ми таку заяву не робимо, то фактично погоджуємося, що здійснювався тиск на нас, як на членів Ради суддів.

Якби цей тиск дійсно був, то кожен з нас мав би про це проінформувати відповідні правоохоронні органи. Наскільки мені відомо, таких заяв не було від інших членів РСУ.

Не може голова РСУ робити такі голослівні, нічим не підкріплені заяви.

Тільки сьогодні Олег Ткачук повідомив, що він таку заяву подавав до правоохоронних органів», — наголосив Денис Масенко.

На засідання знов прийшов Олег Ткачук.

Член РСУ, суддя Верховного Суду Володимир Кравчук запропонував, щоб обговорення було в закритому режимі.

За закритий режим обговорення проголосували Володимир Кравчук, Андрій Жук, Віктор Маслов, Валерія Чорна та деякі інші члени РСУ. Але більшістю члени РСУ цю пропозицію не підтримали (11 проти, 3 утрималося).


12:58 РСУ погодила перелік модельних судів з метою попередньої апробації процесу оптимізації мережі судів.


12:52 Член РСУ Ігор Бахаєв поставив питання Людмилі Гізатуліній: чому ДСА, будучи головним розпорядником коштів, якщо Мінфін не забезпечує потреби судів, навіть не намагається донести це до суддівського самоврядування та повідомити про існуючі проблеми?


12:33 «Майже 2 млрд — дефіцит фонду оплати праці для працівників апарату суду», — повідомила заступник голови ДСА Людмила Гізатуліна.

Втім вона зазначила, що ДСА робить все, щоб збільшити фонд оплати праці. Вже збільшено на 590 млн грн. Але треба ще 1,3 млрд грн.

Член РСУ, суддя Київського окружного адміністративного суду Олег Головенко звернувся до заступника голови ДСА Людмили Гізатуліної: «Для кого ви купляєте комп’ютери та робите ремонти? У 2019 році, за даними бухгалтерії, звільнилося вже 18 працівників апарату.

Секретар судового засідання отримував у 2018-му 18 тис. грн. У 2019-му — 13 362 грн. А в червні 2019 року — вже 7280 грн.

У 2018 році помічник судді отримував 20,5 тис. грн.

У 2019-му — 15 тисяч грн.

У червні 2019 року — 11 тис грн.

«Зараз ми оголошуємо конкурс, але люди просто не прийдуть», — наголосив він.

Людмила Гізатуліна зазначила, що бюджет на 2019 рік почав формуватися влітку 2018-го. Мінфін довів до відома ДСА, що видатки мають залишитися на рівні 2018 року.

«Тоді ніхто не знав, що КСУ ухвалить рішення щодо оплати праці суддів. Ці видатки пішли на оплату праці суддів. Тому працівники суду отримують менше», — акцентувала Гізатуліна.

Вадим Бутенко запитав Людмилу Гізатуліну: чому ДСА не зверталося до Ради суддів щодо проблем з забезпеченням оплати праці працівників апарату?

На черговому засіданні РСУ у вересні буде заслухано голову ДСА Зеновія Холоднюка щодо вирішення цього питання.


11:45 Наступне питання — щодо кадрового забезпечення та штатної кількості суддів в окружних судах.

Член РСУ Андрій Жук зазначив, що ВККС не завжди прислухається до судової спільноти. Зокрема, для діючих суддів визначено всього 96 вакансій. Нагадаємо, що переведення потребують близько 100 суддів. Крім того, суддям не запропонували оголосити наміри, куди вони бажали б перевестися. Як результат, ці місця можуть бути зайнятими кандидатами з-поміж помічників суддів.

Пропонується такий проект рішення.

РСУ звертається до ВККС з тим, щоб, вирішуючи питання про конкурси у місцевих судах, провести реєстрацію намірів діючих суддів, які бажають перевестися.

Крім того, при визначені кількості вакантних посад у новоутворених місцевих судах, що будуть оголошені окремо для участі в конкурсах суддів, які виявили наміри бути переведеними до іншого місцевого суду, рекомендувати ВККС виходити не менше ніж з 50 відсотків вакантних посад із загальної кількості таких посад у новоутворених місцевих судах.

Також РСУ звернеться до ВРП, ДСА з тим, щоб підготовка матеріалів щодо визначення кількості суддів в судах відбувалася за обов’язкової участі органів суддівського самоврядування.

Як зазначив Михайло Макарчук, цього понеділка була нарада ВККС з ДСА і було вирішено, оскільки нові окружні суди не можуть розпочати роботу, бо відсутні технічні можливості, тому вирішили провести конкурс на посади у «звичайні» місцеві суди.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» писала, чому так і не були створені окружні суди, і звідси — фактично були зупинені кадрові процедури набору суддів до цих судів. Зокрема, ця проблеми виникла через незапуск ЄСІТС.

За словами Михайла Макарчука, вакансій насправді може бути більше. Але ДСА разом з ВРП визначила тимчасову кількість суддів у місцевих окружних судах — 4903.

«ВРП та ДСА визначили не 1200 місць, а 630. На інші місця ми не можемо розраховувати. Для цього необхідне рішення ВРП за поданням ДСА. Тому ми виходили саме з погодженої нам кількості», — зазначив Михайло Макарчук.

Що стосується визначення саме 505 місць на конкурс і 96 посад для суддів, які бажають перевестися, член ВККС вказав, що це рішення було ухвалено з огляду на те, що є суди, де взагалі немає суддів, де не здійснюється правосуддя.


11:43 РСУ ухвалила рішення доручити відповідному комітету РСУ обговорити питання щодо доцільності зовнішнього контролю членів РСУ під час кваліфікаційного оцінювання суддів Окружного адміністративного суду Києва та питання переведення суддів Верховного Суду України та вищих спец судів.


11:37 Член РСУ Олег Головенко запропонував поставити на голосування питання звернутися до ВККС з пропозицією утриматися щодо внесення в порядок денний питань переведення суддів ВСУ та вищих спецсудів та проведення кваліфоцінювання суддів Окружного адмінсуду Києва до винесення відповідного рішення Радою суддів України.


11:29 Присутній на засіданні суддя Верховного Суду України Олег Кривенда зазначив, що, на його думку, ВККС хоче легітимізувати неконституційний процес переведення суддів ВСУ в інші суди шляхом запрошення до участі членів РСУ.


11:20 На засіданні присутні суддя ВСС Єлизавета Євграфова та суддя ВСУ Василь Гуменюк.

Єлизавета Євграфова закликала РСУ не втягуватися в конфлікт та не надавати своїх представників для участі в засіданнях ВККС.


11:13 Оксана Марченко повідомила, що при обговоренні за участі членів РСУ виникло питання, як реалізувати цей зовнішній контроль Ради суддів стосовно розгляду ВККС питань кваліфоцінювання суддів Окружного адміністративного суду Києва: чи мають члени РСУ право дорадчого голосу, чи має право він ознайомлюватися з матеріалами стосовно суддів тощо.

Богдан Моніч поставив питання: яким чином член РСУ зможе вплинути на рішення ВККС?


11:08 На розгляді ВККС знаходиться питання кваліфікаційного оцінювання суддів Окружного адміністративного суду Києва та питання переведення суддів Верховного Суду України та вищих спецсудів.

Як зазначив присутній на засіданні РСУ член ВККС Михайло Макарчук, наразі в ОАС Києва близько 30 позовних заяв стосовно повноважень членів Комісії. Члени ВККС є стороною в цих справах.

«Зазначена обставина створює конфлікт інтересів членів ВККС та суддів Окружного адміністративного суду Києва, —  додав він. — Тому ВККС вважає за доцільне, щоб у засіданнях ВККС брали участь представники Ради суддів України — щоб члени РСУ оцінювали питання дотримання членом ВККС неупередженості та додержання членом ВККС процедури при проведенні оцінювання суддів Окружного адмінсуду Києва».

«Точну дату цього засідання ВККС я поки повідомити не можу», — додав М. Макарчук.


11:02 Вадим Бутенко запропонував розглянути питання стосовно обрання нового голови РСУ на наступному черговому засіданні.

«Я вважаю, що якщо хоча б одна людина, член РСУ, не може реалізувати право проголосувати за нового голову РСУ, треба надати таку можливість на наступному засіданні, щоб можна було обговорити у колективах.

Однак члени РСУ проголосували за те, щоб розглянути це питання сьогодні.

22 за, 2 проти, 2 утримались, 1 не голосував.


10:53 Засідання РСУ продовжується. Веде засідання в. о. голови РСУ Вадим Бутенко.

Є пропозиція поставити в порядок денний обрання нового голови Ради суддів.

Член РСУ Денис Масенко запропонував ухвалити рішення стосовно позиції Ради суддів щодо тієї заяви, яку зробив Олег Ткачук на минулому засіданні (щодо начебто тиску на членів РСУ).

Крім того, з урахуванням присутності члена ВККС Михайла Макарчука, прозвучала пропозиція розглянути першими питання, пов’язані зі сферою діяльності Комісії.

Також пропонується в "різному" розглянути питання про звернення судів, а також ухвалити рішення щодо наявності чи відсутності конфлікту інтересів у справах, де стороною є присяжні з переліку суду.


10:30 Після обговорення ініційованого Олегом Ткачуком журналістів допустили до зали.

"Явка небувала", — зазначив голова РСУ, маючи на увазі, що на засіданні присутньо багато членів РСУ.

«Сьогодні позачергове засідання РСУ, оскільки деякі питання не були вирішені минулого разу. Після минулого засідання я прийняв рішення балотуватися на посаду судді Конституційного Суду України.

Про це я повідомив своїх колег, знайомих, у фейсбуці, написав на піску. І частина колег почала думати, як бути, адже РСУ розглядає питання щодо кандидатів у КСУ. Дійсно, я думаю, що питання в цьому є. І було б дуже дивно, якби я тут головував та думав про те, як допустити себе до КСУ. Крім того, в судовій спільноті з’явилася хибна думка, що РСУ — це не цільний орган, а я більше займаюся вирішенням проблем з Вадимом Олексійовичем (з заступником голови РСУ В. Бутенко, — прим.ред.). Це неправда. Буває, що ми в нарадчій кімнаті так обговорюємо питання, що потім виходимо, як після боксу. Але це не означає, що у нас немає спільних інтересів. Обговоривши з колегами, написав нову заяву», — зазначив Олег Ткачук.

"Отже, з 5 липня до завершення конкурсу на посаду судді КСУ утримуюсь від виконання завдань РСУ, участі у засіданнях РСУ, складаю з себе повноваження голови РСУ", — додав Ткачук.


10.10 Зазначимо, що у коридорі стоїть урна для голосування.


10:02 Олег Ткачук попросив журналістів вийти, щоб обговорити "організаційні питання" з колегами.


Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що голови ВС, ВРП, ВККС, РСУ та ДСА провели стратегічну нараду.

Крім того, РСУ ініціює обговорення пропозицій щодо змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів».

Також нам стало відомо, що Олег Ткачук склав повноваження голови Ради суддів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде