Реформування інституту присяжних в Україні: висновок Вищої ради правосуддя

14:42, 4 марта 2020
ВРП підтримує ідею реформування.
Реформування інституту присяжних в Україні: висновок Вищої ради правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя оприлюднила текст рішення ВРП № 653/0/15-20, ухваленого 3 березня 2020 року, про надання консультативного висновку до проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення порядку формування списку присяжних» від 2 січня 2020 року, реєстраційний номер № 2709, внесеного на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи Кабінетом Міністрів України, передає офіційний сайт відомства.

Мета законопроекту № 2709 – спрощення порядку формування списку присяжних шляхом виключення місцевих рад із процедури його формування для оперативного затвердження списку присяжних та покладення такого обов’язку на територіальні управління Державної судової адміністрації України з використанням інформації, що міститься в Державному реєстрі виборців.

Крім того, пропонується рекомендувати Державній судовій адміністрації України затвердити порядок формування списку присяжних. Також запропоновані зміни передбачають доповнення статті 65 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» положенням, згідно з яким члени органу, що здійснює дисциплінарне провадження відповідно до Закону України «Про прокуратуру», не можуть включатись до списків присяжних.

Вища рада правосуддя підтримує ідею реформування інституту присяжних в Україні.

Норми, запропоновані законопроектом № 2709, на думку Вищої ради правосуддя, дають можливість зосередити функції щодо формування та затвердження списку присяжних в одному органі, що в цілому сприятиме прискоренню та упорядкуванню зазначеного процесу.

Також Вища рада правосуддя звернула увагу законодавця на те, що новели законопроекту № 2709 слід розглядати комплексно з проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення участі присяжних у здійсненні правосуддя» від 2 січня 2020 року № 2710, внесеним на розгляд Верховної Ради України у порядку законодавчої ініціативи Кабінетом Міністрів України.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя в межах компетенції підтримує законопроект № 2709.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, чому громадян важко вмовити бути присяжними.

Раніше у Державній судовій адміністрації підрахували, скільки держава витратить на суди присяжних у разі ухвалення відповідних законопроектів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді