Судова історія: позбавлений батьківських прав, однак зобов’язаний сплачувати аліменти на сина, долею якого не цікавиться

15:30, 5 февраля 2021
Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області прийняв рішення у справі про позбавлення батьківських прав 40-річного жителя Хмільниччини.
Судова історія: позбавлений батьківських прав, однак зобов’язаний сплачувати аліменти на сина, долею якого не цікавиться
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Днями Хмільницький міськрайонний суд прийняв рішення у справі про позбавлення батьківських прав 40-річного жителя Хмільниччини. Чому так трапилось і якою є доля дитини – далі в судовій історії від Хмільницького міськрайонного суду.

З позовом до Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області звернувся орган опіки та піклування Хмільницької районної державної адміністрації з проханням позбавити батьківських прав одного з мешканців Хмільницького району стосовно його сина. 

Хлопчику не було й року, коли його мама померла, він проживав разом з батьком, однак на час, коли чоловік перебував у місцях позбавлення волі, дитину було влаштовано на виховання до місцевого дитячого будинку сімейного типу в родину. Чоловіка батьківських прав не було позбавлено, а саме проживання дитини з 2017 року у іншій родині, як зазначив орган опіки і піклування, був тимчасовою мірою, яка передбачає за умови зміни поведінки батька, його звернення до суду про повернення сина.

Однак з доказів, наданих суду, стало відомо, що  батько ніякої ініціативи у спілкуванні з 9-річним сином не проявляє, не піклується про нього, не бере жодної участі у фізичному чи духовному розвитку дитини, не цікавиться його життям. Усім цим займаються батьки- вихователі родини, куди було влаштовано хлопчика.  За всі роки виховання дитини в родині, лише двічі відвідував сина.

Хмільницька районна адміністрація також надала відповідні документи, в яких йшлося про те, що батько хлопчика зараз проживає у громадянському шлюбі з жінкою, разом виховують 5 дітей. З характеристики, яку надали з сільської ради, де проживає чоловік, він працьовитий, але часто зловживає спиртними напоями та не може довго затриматися на жодній з робіт.

Орган опіки та піклування та батьки-вихователі звернулись до суду позбавити чоловіка батьківських прав та зобов’язати його сплачувати аліменти в розмірі ¼ частки доходу, але не менше 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Біологічний батько, будучи належним чином повідомленим про час та розгляд справи, на засідання так і не з’явився, відзив на позов не подав та про причини неявки суд не повідомив.

Суд, дослідивши усі докази у справі, задоволив позовну заяву в повному обсязі.

Хлопчик і надалі отримуватиме батьківську любов, ласку та піклування від батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, де він проживає.

Довідково:

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Загальна кількість дітей (власних та вихованців) у дитячому будинку не повинна перевищувати 10 чоловік.

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Автор: Пресслужба Хмільницького міськрайонного суду, спеціально для «Судово-юридичної газети».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська